Franse Hof van Cassatie bestempelt Uber-chauffeurs als werknemers

Het Franse Hof van Cassatie, het hoogste rechtsorgaan in Frankrijk, beschouwt de werkrelatie tussen een chauffeur en taxi-app Uber en als een arbeidscontract. Uber blijft er echter bij dat de bestuurders optreden als zelfstandigen.

Het Hof verwierp dinsdag het cassatieberoep van Uber en bevestigde zo een eerdere uitspraak in beroep in een zaak aangespannen door een voormalige Uber-chauffeur. Die rechtbank oordeelde dat de voormalige chauffeur van de taxi-app niet als een zelfstandige beschouwd kan worden.

Het bedrijf reageert dat de uitspraak van Cassatie niet weerspiegelt waarom chauffeurs kiezen om de Uber-app te gebruiken, met name ‘zelfstandigheid en flexibiliteit’. ‘En in de afgelopen twee jaar hebben we veranderingen doorgevoerd die de bestuurders meer controle geven over hoe ze de applicatie gebruiken, met daarbij een betere sociale bescherming’, zei een woordvoerster.

‘Primeur voor deeleconomie’

Maar de uitspraak dreigt wel gevolgen te hebben voor het bedrijf. Niet alleen voor de man individueel, die achterstallig loon en een verbrekingsvergoeding kan vorderen, maar voor alle mensen die onder een deelplatform tewerkgesteld zijn. ‘Het is een primeur en gaat alle gelijkaardige platformen die zich inspireren op het Uber-model aan’, zegt advocaat Fabien Masson. Dergelijke bedrijven riskeren in de toekomst gebonden te zijn aan het Franse arbeidsrecht, dat voorziet in een minimumloon en het betalen van sociale bijdragen.

Tegen Uber lopen in Frankrijk zo’n 150 rechtszaken van chauffeurs die vinden dat ze recht hebben op een volwaardig arbeidscontract. Ook in andere landen kwam Uber al in opspraak rond de arbeidsrelaties. Zo moet de taxidienst zijn Britse chauffeurs sinds 2018 een minimumloon en vakantiegeld betalen. En vorig jaar oordeelde de Amerikaanse staat Californië dat Uber zijn bestuurders voortaan als werknemer moet behandelen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.