Franse energiereus EDF waarschuwt voor monsterverlies: daling productie kernenergie kan 29 miljard euro kosten

Franse energiereus EDF waarschuwt voor monsterverlies: daling productie kernenergie kan 29 miljard euro kosten
Jean-Bernard Lévy, CEO van EDF en de kerncentrale van Civaux. (GUILLAUME SOUVANT/AFP/Christophe Morin/Bloomberg via Getty Images)

De Franse energiereus Electricité de France (EDF) heeft gewaarschuwd dat de verliezen dit jaar kunnen oplopen tot maar liefst 29 miljard euro. Dat komt voornamelijk door het feit dat de helft van de Franse kernvloot momenteel niet operationeel is. 

De schattingen blijven maar oplopen. Eind juli zei EDF nog dat het verwachtte dit jaar 24 miljard euro verlies te zullen draaien, daarvoor was dat nog maar 18,5 miljard. Dat komt voornamelijk door de gedaalde nucleaire productie. 

Meer dan de helft van de 56 kernreactoren die door EDF worden uitgebaat, produceren momenteel geen stroom. Zij werden stilgelegd voor onderhoudswerken. Sommige centrales bleken echter ook met corrosieproblemen te kampen, waardoor ze langer offline blijven. Bovendien konden sommige kerncentrales die wél openbleven, tijdens de zomer minder stroom produceren door de ongeziene warmte.

Door al die factoren produceerde EDF in drie decennia nog nooit zo weinig stroom. Dat is slecht nieuws voor Frankrijk: het land is normaal gezien een netto-exporteur van energie, maar zag zich dit jaar genoodzaakt om juist energie te importeren.

Heropstart komt eraan

EDF, dat momenteel wordt genationaliseerd (de Franse staat bezit nu al 84 procent van het bedrijf) omwille van zijn financiële problemen, heeft echter gezegd dat de heropstart van de reactoren onderweg is. Het bedrijf staat onder immense druk om dat voor de winter nog te verwezenlijken, om zo het hoofd te bieden aan de Europese energiecrisis. 

Toch waarschuwde RTE, de Franse netbeheerder, al dat de winter niet gemakkelijk zal zijn. Er zouden gerichte stroomonderbrekingen kunnen voorvallen in de komende maanden, althans als huishoudens hun energieverbruik niet voldoende kunnen terugdringen.

Prijsplafond

EDF heeft ook nog te kampen met een Frans prijsplafond op de elektriciteitsprijzen. Die werden genomen om Franse consumenten in te dekken tegen torenhoge energiefacturen. Dat was een dubbele mokerslag voor de energiegigant: hoewel het energie goedkoop moest verkopen, moest het op de spotmarkt elektriciteit kopen aan recordprijzen. 

Het prijsplafond zal alvast van kracht blijven in 2023. De energiefactuur van Franse huishoudens mag dan maar met slechts 15 procent stijgen. De maatregel zal de staat naar verluid zo’n 16 miljard euro kosten. Het is nog niet duidelijk of EDF een deel van dat prijskaartje zal moeten betalen.

(bg) 

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.