Of het nu gaat om een nieuw militair pact tussen Australië, de VS en het VK (Frankrijk werd buitengesloten), of het toekennen van visvergunningen aan Franse vissers in Britse wateren (er werden er niet genoeg goedgekeurd): de Franse politiek liet zich de voorbije weken opmerken door haar verongelijkte, wrevelige houding jegens de Angelsaksische wereld. Als vanouds moeten vooral de Britten het ontgelden. Maar, zo meent Frankrijkkenner en The Spectator-journalist Jonathan Miller, zeker in het tweede dossier zouden de Fransen eigenlijk een toontje lager mogen zingen.
“Franse driftbui-diplomatie faalt”
Waarom is dit belangrijk?
Soms loont het om de dingen eens van een andere kant (van het Kanaal) te bekijken: dit is de opinie van een Brits journalist die in Frankrijk woont, en auteur is van het boek “France, a Nation on the Verge of a Nervous Breakdown”.Clément Beaume, de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, dreigde dinsdag “wanhopig”, aldus Miller, de stroomtoevoer naar Groot-Brittannië af te sluiten. “De Kanaaleilanden, het VK, zijn van ons afhankelijk voor hun energievoorziening,” zei Beaune in een interview op radiozender Europe1. “Ze denken op zichzelf te kunnen leven, en bovendien vallen ze Europa aan. Op deze manier werkt het niet, ze overdrijven en zijn agressief.”
“Agressief?”, vraagt Miller retorisch in zijn column. “Le pot appelle la bouilloire noire.”
Hij vervolgt : “(…) het is duidelijk een grove poging om de huidige energiecrisis van Groot-Brittannië post-Brexit uit te buiten voor diplomatiek voordeel. Maar het is uiterst dwaas en met een beetje geluk weten meer hooggeplaatste figuren in Europa dat.”
“Beaune is pas 40 jaar oud – drie jaar jonger dan zijn baas, president Emmanuel Macron. Maar onervarenheid is geen excuus voor zulke diplomatieke dwaasheid. Brexit Brit-bashing mag dan de krantenkoppen prikkelen, maar de Fransen (zijn zwakker dan ze zich voordoen). En niet alleen omdat de Franse export van elektriciteit naar Ierland via het Verenigd Koninkrijk loopt.”
Fransen betrokken in Britse energiemarkt
“Misschien weet Beaune niet dat er momenteel minder Franse elektriciteit naar het VK wordt geëxporteerd omdat een interconnector (type infrastructuur dat uitwisseling van energie tussen verschillende netwerken mogelijk maakt, red.) door een brand is beschadigd. Of dat het Franse staatsbedrijf EDF een belangrijke speler is op de Britse binnenlandse elektriciteitsmarkt met een marktaandeel van 10%.”
“EDF is in hoge mate betrokken bij het veel te late en veel te dure kernreactorproject Hinkley Point C (een kerncentrale die gebouwd wordt in het Engelse Somerset, red.) – een deal die waarschijnlijk niet zal overleven als Frankrijk deze winter het licht uitdoet. De Franse energiegigant heeft ook 42 miljard euro (35 miljard pond) schuld, nog afgezien van de kosten voor de ontmanteling van zijn verouderde kernreactoren, een project dat al jaren op de lange baan wordt geschoven.”
Fijntjes: “Als Groot-Brittannië tegen Frankrijk zou optreden door (…) de Hinkley-overeenkomst te verbreken, zou dit EDF failliet doen gaan. Bovendien, is Frankrijk echt bereid om een belangrijke handelspartner in de duisternis te storten, allemaal om zijn visrechten te beschermen?”
Driftbui-diplomatie
“Macron en zijn team hebben blijkbaar berekend dat er stemmen te winnen zijn met het afkraken van de Britten. Maar de Franse driftbui-diplomatie is aan het falen, en ziet er de laatste tijd steeds hectischer uit. Dit is de tweede woedeaanval van Parijs in een maand tijd, na de Australische annulering van een overeenkomst voor onderzeeërs.”
Concluderend: “In beide gevallen is Parijs naar Brussel gestapt om bondgenoten te zoeken die de perfide Angelsaksen kunnen straffen, in de hoop gebruik te maken van de aanhoudende wrok over de brexit die in heel Europa leeft. Brussel heeft gemeenplaatsen geuit, maar niet veel meer. Dit alles serieus nemen zou absurd zijn. De Britten de zwartepiet toespelen kan misschien stemmen winnen, maar dreigen dat een visserijconflict escaleert in een energieconflict lijkt een onbezonnen en dwaas dreigement.”
Lees ook: