Frankrijk zet vaart achter gezichtsherkennings-app

Frankrijk wil met gezichtsherkenning haar burgers een beveiligde digitale identiteit geven. Daarom voert het land dit jaar nog Alicem in, een app voor Android.

Alicem komt er al met spoed aan. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de aanvangsdatum verschoven naar november, in plaats van rond Kerstmis. Tegenstanders, waaronder de eigen dataregulator van de overheid, zeggen dat zo’n software in strijd is met de GDPR.

Alicem

De Franse overheid heeft met Alicem een app ontwikkeld die de enige vorm van digitale identificatie zal zijn. Inwoners van Frankrijk zullen enkel met de app een digitaal ID kunnen maken. Dat maakt Alicem bijna verplicht voor wie op een makkelijke manier toegang wil tot zijn belastingen, bank, sociale zekerheid en zelfs elektriciteitsfacturen.

Om een ID te maken, analyseert Alicem een selfie-video. Die wordt vervolgens vergeleken met een foto uit het biometrisch paspoort van de burgers.

Privacy-actiegroep La Quadrature du Net heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Franse overheid. Zij claimen dat, onder de Europese GDPR-wetten, expliciete toestemming nodig is en de overheid daaraan voorbijgaat. Bovendien zouden er vragen zijn bij de veiligheid van de database. Wellicht volgt de uitrol van Alicem nog voor de uitspraak in de rechtbank. Een rechtszaak zal de introductie van de app dus niet tegenhouden.

Privacyzorgen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat de data van de gezichtsherkenning enkel zullen dienen om de identiteit van haar inwoners te koppelen aan een nummer voor intern gebruik. Volgens de overheid wordt die database met veel zorg beveiligd.

Dat blijkt echter niet het geval: de ethische hacker Elliot Alderson, het alter ego van Robert Baptiste, had een luttele 70 minuten nodig om in de database te komen.

Singapore

Frankrijk is niet het enige land waar het digitale ID snel ingevoerd wordt. Singapore heeft bijvoorbeeld een gezichtsherkenningssysteem, waarbij de biometrische data van de burgers ook in worden bijgehouden. Zo zouden die in theorie gevolgd kunnen worden. Frankrijk beweert dat de connectie met GPS-data in Alicem onmogelijk is. Toch zeggen privacy-experts dat Alicem uitrollen zonder de krijtlijnen voor toekomstig gebruik van die data, een slecht idee is.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.