Frankrijk kan niet zonder Saoedische oorlogsmachine

Onderzoeksjournalisten van de Franse radiozender Radio France maken bekend dat wapens die Frankrijk aan Saoedi-Arabië verkoopt, worden ingezet in de oorlog in Jemen.

De voorbije 5 jaar zijn in dat conflict op zijn minst 8.000 burgerslachtoffers gevallen, waaronder 1.300 kinderen. De onthulling is slecht nieuws voor de regering Macron, want officieel mogen Franse wapens enkel worden ingezet bij verdedigingsoperaties. Maar bij zowat alle luchtaanvallen worden door de Saoedi’s en de Verenigde Arabische Emiraten Franse bommenwerpers ingezet. Verder zou de Franse minister van Defensie  Florence Parly al door haar inlichtingendiensten van de zaak op de hoogte zijn gebracht in oktober vorig jaar.

Ryadh is op India na de grootste importeur van wapens die in Frankrijk worden geproduceerd. De voorbije 9 jaar kochten de Saoedi’s voor liefst 11 miljard euro aan oorlogstuig bij onze zuiderburen. De belangrijkste man achter de schermen is daarbij Jean-Yves Le Drian, die onder François Hollande minister van Defensie was en vandaag onder Macron als minister van Buitenlandse Zaken fungeert.

Enkel de VS en Rusland exporteren meer wapens dan Frankrijk

Frankrijk kan onmogelijk zonder zijn wapensector. Hoewel de Franse industrie de voorbije 20 jaar steeds meer marktaandeel heeft moeten prijsgeven (17% van alle EU-export in 2000 tegen 13% in 2017), blijft de wapenindustrie overeind. Frankijk is na de VS en Rusland de derde exporteur van wapens wereldwijd. De sector stelt ook nog eens 200.000 mensen tewerk.

Volgens berekeningen van het Zweedse SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) steeg de export van Franse wapens tussen 2014 en 2018 met ruim 42% in vergelijking met de vier jaar daarvoor. Goed voor een zakencijfer van 8 miljard euro per jaar. Voor een land met een budgettekort van 60 miljard euro per jaar kan dat tellen.

Nog volgens het SIPRI wordt het Midden-Oosten letterlijk en figuurlijk een kruitvat. Tussen 2014 en 2018 werden daar 87% meer wapens ingevoerd dan in de periode tussen 2009 en 2013. In alle andere regio’s – Afrika, Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Oceanië – is een daling genoteerd.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.