Frankrijk verscherpt beveiliging onderzeese internetkabels vanwege groeiende angst voor sabotage

Frankrijk wil de beveiliging van zijn onderzeese communicatiekabels gaan versterken. De bezorgdheid groeit dat deze het volgende doelwit van sabotage zullen worden.

De lekken in de gaspijplijnen Nord Stream 1 en 2 hebben de Europese infrastructuur onder een vergrootglas gelegd. De explosies in de pijpleidingen deden in Parijs de vrees ontstaan dat de onderzeese internetkabels, die het continent met de rest van de wereld verbinden, de volgende op de lijst zijn. Als reactie is de Franse regering daarom begonnen met uitzoeken hoe dergelijke systemen in de toekomst het best beschermd kunnen worden.

“Taskforce onderzeese kabels”

Op de Franse televisie zei president Emmanuel Macron vorige week: “We hebben essentiële infrastructuur die buiten ons grondgebied ligt: kabels, satellieten en olie- en gaspijpleidingen. We hebben hun beveiliging sinds het begin van de oorlog versterkt.”

Hoewel de beveiliging van onderzeese kabels al lang een punt van zorg is, heeft de ontploffing van de Nord Stream-pijpleiding een nieuw gevoel van urgentie gecreëerd, waarbij het Elysée kort na het incident contact heeft opgenomen met deskundigen en ambtenaren. Ook zou volgens Politico de taskforce “onderzeese kabels” zijn opgericht. 

Deze week meldde persagentschap Reuters dat Parijs 11 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de aankoop van twee onbemande duikboten, voor de bescherming van de onderzeese infrastructuur. Daarnaast bespreekt het Franse parlement momenteel de begroting voor 2023, waarin 3,1 miljoen euro is opgenomen voor “oceaanbodemverdediging”.

Geen grote gevolgen

Met ongeveer 30 kabels is Frankrijk het belangrijkste toegangspunt voor internet op het Europese vasteland. Deskundigen benadrukken echter dat een volledige black-out bijzonder onwaarschijnlijk is. Bernard Barbier, voormalig technisch directeur van de Franse buitenlandse inlichtingendienst DGSE, vertelde het Franse weekblad Challenges dat een “XXL internetstoring natuurlijk mogelijk is, maar daarvoor zou Moskou minstens 10 kabels moeten doorknippen”.

En zelfs al wordt elke kabel die door de Atlantische Oceaan loopt doorgeknipt, dan nog blijft het internet gewoon werken. Verkeer wordt in dat geval omgeleid via de Stille Oceaan. “Het zou niet erg goed werken of van de hoogste kwaliteit zijn, maar het is niet zo dat er geen communicatie zou zijn”, stelt Alan Mauldin, onderzoeksdirecteur bij TeleGeography, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in telecommunicatie.

Een dergelijke omvangrijke aanval op het internet zou echter ook gevolgen hebben voor Rusland zelf. Het land is sterk afhankelijk van het internationale netwerk, meer dan de VS, waar veel content lokaal wordt bewaard.

Deze kaart toont hoe alle internetkabels over onze oceaanbodem lopen.

(lb)

Meer