Frankrijk wil staatsschuld met 60 miljard euro verminderen door bezuinigingen en belastingverhogingen


Key takeaways

  • Verlaging van ministeriële budgetten met ongeveer 20 miljard euro in Frankrijk.
  • Uitstel van aanpassingen van pensioenbetalingen voor inflatie tot juli.
  • Doorvoeren van maatregelen om de efficiëntie in de gezondheidszorg te verbeteren.

De nieuwe Franse regering wil haar aanzienlijke staatsschuld beteugelen door een combinatie van uitgavenverlagingen en belastingverhogingen van in totaal 60 miljard euro in het komende jaar. Regeringsambtenaren, die op voorwaarde van anonimiteit spraken, onthulden plannen om ministeriële budgetten met ongeveer 20 miljard euro te verlagen. Daarnaast zijn ze van plan om aanpassingen van pensioenuitkeringen aan de inflatie uit te stellen tot juli en maatregelen te nemen om de efficiëntie in de gezondheidszorg te verbeteren.

Om de inkomsten te verhogen, stelt premier Michel Barnier belastingverhogingen voor op grote bedrijven, het terugkopen van aandelen en vliegtickets. Hij verwacht ook een “speciale bijdrage” van de rijkste belastingbetalers in Frankrijk, waarbij deze maatregelen volgend jaar naar verwachting 20 miljard euro aan inkomsten zullen genereren. Deze voorstellen hebben echter al kritiek uitgelokt van bondgenoten van de Franse president Emmanuel Macron.

Schuldvermindering en naleving

Barnier, die begin september in functie trad, heeft ondubbelzinnig verklaard dat het verminderen van de Franse schuld van 3 biljoen euro zijn belangrijkste doelstelling is. Hij heeft consequent transparantie beloofd over de financiële situatie van het land, zoals blijkt uit zijn openingstoespraak voor het parlement op dinsdag. Tijdens deze toespraak schetste Barnier een tijdlijn om te voldoen aan de uitgavenregels van de Europese Unie, waarbij hij streeft naar een tekort van minder dan 3 procent van het BBP in 2029. Dit is een verlenging van de eerder gestelde deadline van 2027, die veel experts als onrealistisch beschouwden.

Barnier heeft de Franse staatsschuld vergeleken met een hachelijke dreiging die boven het land hangt en die het land naar de afgrond kan duwen als het niet voorzichtig wordt aangepakt. Vorig jaar startte de Europese Commissie een “buitensporigtekortprocedure” tegen Frankrijk vanwege de te hoge uitgaven. Parijs is verplicht om voor het einde van de maand een geloofwaardig schuldreductieplan bij Brussel in te dienen. Franse ambtenaren zijn ervan overtuigd dat de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen de Europese onderhandelaars tevreden zullen stellen.

De Franse regering is van plan om de begroting voor volgend jaar op 10 oktober af te ronden.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.