Frankrijk schaft de rijkentaks af

De Franse president Emmanuel Macron is een held voor de rijke bevolking. Dat hebben critici van Macron gezegd in een reactie op de budgetplannen die Macron bekend heeft gemaakt.

In dat plan is niet alleen sprake van een belastingverlaging met 10 miljard euro, want Macron wil tegelijkertijd de overheidsuitgaven met 15 miljard euro terugschroeven. Volgens tegenstanders zullen de besparingen vooral de gewone bevolking raken, terwijl de rijkere klasse van de belastingverminderingen zou kunnen profiteren. Macron zegt echter dat de ingrepen noodzakelijk zijn om de Franse economie opnieuw tot bloei te laten komen. Voorzien is onder meer een belasting op financiële investeringen, die vorig jaar nog 3,5 miljard euro inkomsten opleverde, te schrappen. Ook zal de bedrijfsheffing over een periode van vijf jaar van 33 procent naar 25 procent worden herleid. Macron viseert onder meer een solidariteitsheffing die door destijds door de Franse socialistische president François Mitterand werd ingevoerd. Daarbij werden onder meer investeringen in paarden, jachten en vastgoed aan een bijkomende belasting onderworpen. Die ingreep heeft er volgens Macron echter toe geleid dat tienduizend mensen met een gezamenlijke waarde van 35 miljard euro het land hebben verlaten.

Londen

De plannen van de Franse president worden echter op zware kritiek ontvangen. De linkse krant Liberation schilderde Macron op zijn cover al af als een held van de rijken. Ook de socialistische politicus Michel Sapin, voormalig minister van economie, maakte gewag van een brutaal effect op de toenemende ongelijkheid. De plannen van Macron omvatten verder belangrijke besparingen in de gezondheidszorg, huisvesting en transport. De uitgaven aan grote infrastructuurprojecten worden bevroren en bij de ambtenaren zullen bijna zestienhonderd functies worden geschrapt. Macron kreeg eerder ook al kritiek van onder meer de vakbonden, die protesteerden tegen de geplande versoepeling van de arbeidswetgeving, waardoor onder meer werknemers gemakkelijker zouden kunnen worden ontslagen. Bruno Le Marie, Franse minister van financiën, betoogt echter dat het plan van de president de economische verandering in het land zal versnellen. Emmanuel Macron wil onder meer de fiscale lasten op de salarissen in de financiële sector verminderen. Daarmee hoopt de president een aantal bedrijven aan te zetten om na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie hun hoofdkwartier van Londen naar Parijs over te brengen. (mah)