Nadat de Oostenrijkse regering eerder deze maand de verkoop van goud voor bedragen boven de 15.000 euro aan banden legde, is het nu Frankrijk dat strenge maatregelen treft om de anonieme en cashaankopen van goud en zilver te beperken. Elke aankoop van ferro en non-ferrometalen die de 450 euro overschrijdt moet per bankoverschijving gebeuren, aldus een nieuwe wet die in het Franse Staatsblad is verschenen.
Volgens onafhankelijke berichten werd deze wet gestemd om de verkoop van gestolen edelmetalen zoals koper en staal aan banden te leggen; een bijna globaal fenomeen dat de laatste jaren opgang maakte, nadat de prijzen van deze metalen gevoelig stegen. Waarom geen uitzondering werd gemaakt voor zilver en goud blijft een onbeantwoorde vraag. De nieuwe wet maakt het daadwerkelijk illegaal om één enkele Troy ounce (31 gram) goud te kopen of 18 ounces zilver.
Omdat met 450 euro niet eens een halve ounce goud kan worden gekocht betekent dit dat burgers die trachten hun spaargeld in edelmetalen om te wisselen dat aan de overheid moeten melden, wat deze laatste toelaat het goud- en zilverbezit van burgers in kaart te brengen en burgers kwetsbaar maakt voor inbeslagname van goud en zilver van overheidswege, zoals dat in de VS gebeurde in 1933 onder president Roosevelt. (Toen de VS in 1933 de goudstandaard verlieten in de hoop uit de depressie te komen, werd het goud van alle Amerikaanse burgers geconfisceerd. Na het inleveren van dat goud devalueerde Roosevelt de dollar nog verder en verhoogde hij de goudprijs voor niet-Amerikanen, opdat achtergebleven goud niet alsnog tegen winst kon worden verkocht.).
Waarom centrale banken en Europese regeringen de verkoop van goud vandaag opnieuw trachten te controleren? Volgens kenners is de reden eenvoudig: het zijn markten die ze niet volledig kunnen controleren en het idee dat mensen hun lot in eigen handen nemen stoort hen.
Een andere reden is de eurocrisis: nu de plannen om een Europese superstaat te creëren, die aan de basis zou liggen van die nieuwe wereldmunt -de euro-, in snel tempo worden opgeborgen en sommige landen van de eurozone erover nadenken de eenheidsmunt vaarwel te zeggen, is de EU als de dood voor een scenario waarbij burgers massaal hun euros omwisselen voor goud en zilver. Centrale banken van welke staat dan ook haten de gedachte dat mensen iets in hun bezit hebben dat ze niet kunnen manipuleren, net omdat zo hun monopolie wordt aangetast.
Gelijktijdig zetten Goldmoney in Nederland en London Gold Exchange dezer dagen hun activiteiten stop. Toeval?