Frankrijk en Nederland ronden 5,6 miljard euro contract voor conventionele onderzeeërs af


Key takeaways

  • Het contract heeft een waarde van 5,6 miljard euro voor de bouw van vier conventionele onderzeeërs.
  • De eerste twee onderzeeërs, Orka en Zwaardvis, moeten in 2034 klaar zijn.
  • Naval Group sleepte de deal in de wacht door niet alleen op Saab te bieden, maar ook op ThyssenKrupp Marine Systems en Damen.

Frankrijk en Nederland hebben een contract ter waarde van 5,6 miljard euro gesloten voor de bouw van vier conventionele onderzeeërs. Naval Group, een toonaangevend Frans scheepsbouwbedrijf, heeft deze deal veiliggesteld door op 30 september in Den Helder de overeenkomst met Nederlandse ambtenaren te ondertekenen.

Het contract omvat de levering van vier Black Sword Barracuda onderzeeërs, diesel-aangedreven varianten van de nucleaire aanvalsonderzeeër (SNA) Barracuda klasse Suffren, aan de Koninklijke Marine. De eerste twee, Orka en Zwaardvis, zullen in 2034 worden opgeleverd, gevolgd door Barracuda en Tijgerhaai in 2039.

Kernpunten van het contract

Volgens Jan Willem Hartman, het hoofd van COMMIT, de Nederlandse overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor wapenaankopen, zullen deze onderzeeërs de Koninklijke Marine een aanzienlijk voordeel bieden op het gebied van onderwater oorlogsvoering. De bouw van deze schepen zal plaatsvinden op de scheepswerf van Naval Group in Cherbourg, Normandië, in samenwerking met Nederlandse industriële partners.

Dit grote contract is een belangrijke overwinning voor Naval Group, die met succes twee andere inschrijvers heeft overboden: ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) uit Duitsland en Damen samen met Saab uit Zweden. Het Franse bedrijf bood het meest concurrerende bod, ondanks pogingen van de concurrerende bedrijven om in beroep te gaan tegen de beslissing, waardoor de vrees ontstond dat er een soortgelijk scenario zou kunnen ontstaan als bij de controversiële annulering van het Australische contract voor onderzeeërs.

Implicaties voor Naval Group

De scheepswerf in Cherbourg draait momenteel op volle toeren en vervult zowel binnenlandse als exportorders. Naast de Barracuda SNA en de 3e generatie ballistische raketonderzeeërs (SNLE) voor de Franse marine, is Naval Group actief betrokken bij onderhandelingen voor de verkoop van Scorpène onderzeeërs met verschillende landen, waaronder Egypte, India, Argentinië en Indonesië.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.