Frankrijk krijgt geen Russisch gas meer via Duitse pijplijn

Frankrijk krijgt sinds 15 juni geen aardgas uit Rusland meer binnen via de pijpleiding vanuit Duitsland. Dat zegt netbeheerder GRTgaz, die sombere scenario’s voor de winter niet uitsluit.

GRTgaz stelt vast dat de stroom van Russisch gas tussen Duitsland en Frankrijk al het hele jaar ver onder het normale niveau ligt, en sinds een tweetal dagen helemaal is stilgevallen.

“De gasstromen vanuit de interconnectiepunten in het oosten van Frankrijk, met name Frankrijk-Duitsland, zijn in de eerste 5 maanden van het jaar met meer dan 60 procent gedaald tegenover een jaar eerder”, zegt de netbeheerder in een mededeling. “Sinds 15 juni constateren we een stopzetting van de fysieke stroom tussen Frankrijk en Duitsland. Deze stroom bedroeg begin 2022 ook slechts 10 procent van de capaciteit van het interconnectiepunt.”

Frankrijk is in normale tijden voor circa 17 procent afhankelijk van Russisch aardgas, dat vooral via het Frans-Duitse knooppunt binnenkomt. GRTgaz ziet wel dat de gasstromen vanuit Spanje toenemen en wijst er ook op dat de aankopen van vloeibaar gas (LNG) in de lift zitten. Er zijn dus alternatieven. Toch zegt de netbeheerder “waakzaam te blijven voor de komende winter”. Hij roept de energiebedrijven op om “zoveel mogelijk hun nationale voorraden aan te vullen”.

Rantsoenering

“Zonder Russische gasinvoer heeft Europa 50 procent gas te weinig”, zo verklaarde de voorzitter van Franse energiereus Engie eerder. Zal het tot rantsoeneringen komen, waarbij de overheid het gas moet afsluiten voor delen van de Franse industrie? Dat zal afhangen van het weer, zo laat GRTgaz uitschijnen.

Bij een normale winter zou er, zelfs bij een volledige stopzetting van de aardgastoevoer uit Rusland, voldoende voorraad moeten zijn om aan de vraag te voldoen.

Maar bij intense of langdurige kou zal GRTgaz verplicht zijn om “het alarmmechanisme te activeren”. Dat kan tot afschakelplannen leiden, waarbij bedrijven volumebeperkingen aanvaarden in ruil voor financiële compensatie. Zoiets zou uiteraard negatieve gevolgen hebben voor de Franse industriële productie.

Ook een nog extremer scenario sluit de netbeheerder niet uit: een door de centrale overheid gedicteerde rantsoenering van grote verbruikers, om de bevoorrading van consumenten en gevoelige sites (bijvoorbeeld ziekenhuizen) te vrijwaren.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.