Key takeaways
- De Franse regering heeft 5 miljard euro aan voorgestelde bezuinigingen aangekondigd, voortbouwend op eerdere aankondigingen van banenverlies.
- Het ministerie van Financiën wil bijna 1,2 miljard euro besparen door ambtenaren na drie dagen ziekteverlof uit te betalen in plaats van na één dag, en door de uitkeringen bij langdurige afwezigheid te verlagen.
- Het begrotingstekort van Frankrijk wordt voor 2024 geraamd op 6,1-6,2 procent. De regering wil het volgend jaar terugbrengen tot 5 procent door een combinatie van belastingverhogingen (20 miljard euro) en bezuinigingen (40 miljard euro).
Onder druk van zowel de Europese Unie als binnenlandse politieke partijen om de uitgaven te verminderen, kondigde de conservatieve minderheidsregering van Frankrijk op 27 oktober bezuinigingen aan ter waarde van 5 miljard euro. Deze bezuinigingen bouwen voort op eerdere aankondigingen van meer dan 3000 ontslagen in de publieke sector en maatregelen om het ziekteverzuim te verhogen.
De regering wees op een aanzienlijke stijging van het ziekteverzuim in de publieke sector, van 43 miljoen dagen in 2014 tot 77 miljoen dagen in 2022. Om dit vraagstuk aan te pakken, heeft het ministerie van Financiën voorgesteld om bijna 1,2 miljard euro te besparen door ambtenaren pas na de derde ziektedag uit te betalen, in plaats van het huidige beleid dat betaling al na één dag voorziet. Deze maatregel zou ook inhouden dat de uitkeringen tijdens langdurige afwezigheid worden verlaagd.
Begrotingsplan en voorgestelde bezuinigingen
Minister van Financiën Antoine Armand verklaarde op 27 oktober dat het begrotingstekort van Frankrijk voor 2024 wordt geraamd tussen 6,1 procent en 6,2 procent, wat aanzienlijk boven de 3 procent-grens van de EU ligt. Om het tekort volgend jaar terug te brengen tot 5 procent, wil de regering 60 miljard euro ophalen door een combinatie van belastingverhogingen (20 miljard euro) en bezuinigingen (40 miljard euro).
Oppositie en mogelijke gevolgen
Deze maatregelen, waaronder het uitstellen van een pensioenverhoging met zes maanden en het verhogen van de wettelijke heffingen voor bedrijven, hebben al tot verhitte debatten in het parlement geleid. De extreemrechtse National Rally (RN), de grootste partij in het parlement, heeft aangekondigd tegen het begrotingsplan van de regering te zijn vanwege de zorgen over de pensioenen. Een mogelijke coalitie tussen de RN en linkse partijen zou kunnen leiden tot een motie van wantrouwen die de regering ten val zou kunnen brengen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!