Frankrijk blijft Europees dwarsliggen voor Chinese elektrische voertuigen 

Frankrijk blijft Europees dwarsliggen voor Chinese elektrische voertuigen 
Le commissaire européen au commerce, Thierry Breton – JOSH EDELSON/AFP, VCG/VCG via Getty Images

Om de eigen markt van elektrische voertuigen te beschermen, wil Frankrijk dat Europa strenger optreedt tegen de verkoop van de (goedkopere) Chinese modellen op de Europese markt. Duitsland, de grootste Europese autofabrikant, ziet dat liever anders.

Waarom is dit belangrijk?

China heeft een enorme vooruitgang gezien in de ontwikkeling van haar elektrische voertuigen. Ze slagen er niet alleen in om een steeds grotere hoeveelheid te produceren, ze doen dat ook nog eens aan een scherpe prijs. Frankrijk vreest voor zijn marktaandeel wanneer dat grote aanbod de Europese markt zal overspoelen. Onder het motto ‘beter voorkomen dan genezen’, vragen de Fransen een anti-dumpingonderzoek.

In het nieuws: “We geven het niet op.”

Op woensdag geeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, de State of the Union, een jaarlijkse toespraak waarin de prioriteiten en visie van de Europese Unie voor het komende jaar worden uiteengezet. Frankrijk heeft opnieuw druk gezet om daarin al te hinten naar een anti-dumpingonderzoek, meldt Politico.

  • Voor von der Leyen zal het geen grote verrassing zijn. Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton, zelf een Fransman, brengt het thema al maanden naar voren. Hij is voorstander van een snel onderzoek, waar bijkomende heffingen, in de vorm van anti-dumping en anti-subsidietarieven, op tafel liggen.
  • De Fransen vrezen dat de Chinese elektrische voertuigen, die toch aanzienlijk goedkoper zijn, het eigen marktaandeel zullen doen verwateren. “We zien een trend ontstaan waarbij we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vervangen door een industriële en technologische afhankelijkheid”, zei Breton.
  • “We geven niet op”, zei een Franse ambtenaar. Daaraan toevoegend dat hij het anti-dumpingsvoorstel toch liever in de State of the Union had zien staan.

Liever niet

Voor collega-lidstaat Duitsland, dat in de autosector net iets zwaarder weegt dan Frankrijk, hoeft dit niet. Ook in Brussel begint de hangende plaat van de Fransen wat te vervelen: niemand wil China onnodig tegen zich in het harnas jagen. We mogen niet vergeten dat de Verenigde Staten en Europa China nu ook al wat beperkingen opleggen.

  • Drie EU-diplomaten zeiden onder voorwaarde van anonimiteit aan Politico dat het plan van de Fransen weinig kans op slagen had. De Europese Unie vreest dat China zou reageren met eigen tarieven of barrières, en ze daarmee een handelsoorlog ontketenen.
    • Heel wat Amerikaanse en Europese autofabrikanten hebben fabrieken in China. Frankrijk heeft die in veel mindere mate, en is dus minder blootgesteld aan de grillen van Xi Jinping.
    • De spanning opdrijven zou dus voor veel bedrijven weleens contraproductief kunnen zijn, wanneer China beslist om terug te duwen en de eigen afdelingen in China te viseren.
  • Of China op dit moment de economische slagkracht heeft om een handelsoorlog te overleven, is een andere vraag. Met de economie in het slop rekent het gedeeltelijk op de productie van elektrische voertuigen als steunpilaar.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.