Frankrijk onthult begroting 2025 met ambitieus plan om begrotingstekort aan te pakken onder druk van de markt


Key takeaways

  • De Franse regering stelt een plan voor van 60 miljard euro aan belastingverhogingen en bezuinigingen om het tekort terug te dringen.
  • De goedkeuring van de begroting vereist steun van de oppositiepartijen, die de regering zouden kunnen tegenhouden of ten val brengen.
  • Belastingverhogingen en bezuinigingen moeten het overheidstekort volgend jaar terugbrengen tot 5 procent van het BBP, zodat het in 2029 voldoet aan de fiscale limiet van de EU.

Frankrijk onthult begroting 2025 

Onder toenemende druk van de financiële markten en haar Europese partners onthulde de regering van Frankrijk donderdag haar begroting voor 2025. Dit begrotingsvoorstel, dat cruciaal is voor het overleven van de minderheidscoalitie van premier Michel Barnier, bevat een belangrijk plan om het snelgroeiende begrotingstekort aan te pakken.

De voorgestelde begroting wil het tekort terugdringen met 60 miljard euro aan belastingverhogingen en bezuinigingen, gelijk aan twee procentpunten van de nationale productie. Deze maatregel wordt noodzakelijk geacht om de zorgen over de financiële stabiliteit van Frankrijk weg te nemen. Het doorvoeren van zulke drastische maatregelen vormt echter een aanzienlijke uitdaging voor de regering van Barnier.

Regering zoekt steun bij oppositiepartijen

De doorgang van de begroting door het parlement hangt af van het verkrijgen van steun van de oppositiepartijen, die het wetsvoorstel mogelijk kunnen blokkeren of zelfs de regering ten val kunnen brengen door een motie van wantrouwen. Het gebrek aan een duidelijke meerderheid dwingt Barnier en zijn bondgenoten om talrijke concessies te doen om de goedkeuring te verzekeren, die op zijn vroegst midden tot eind december wordt verwacht.

Het extreem-rechtse Rassemblement National, wiens steun Barnier nodig heeft om een eventuele motie van wantrouwen te weerstaan, heeft zijn invloed al laten zien door zich met succes te verzetten tegen een regeringsvoorstel om een pensioenverhoging uit te stellen. Interne onenigheid binnen de partij van Macron maakt de zaak nog ingewikkelder.

Belastingverhogingen en bezuinigingen

Hoewel Barnier vooral grote bedrijven en veelverdieners wil treffen met een tijdelijke extra belasting, zullen alle belastingbetalers worden getroffen door plannen om opnieuw een heffing in te voeren op het elektriciteitsverbruik, waardoor deze weer op het niveau komt van voor de energiecrisis van 2022-2023. De regering verwacht dat deze maatregelen het overheidstekort volgend jaar zullen terugdringen van de huidige 6,1 procent tot 5 procent van het BBP, wat in overeenstemming is met de EU-begrotingslimiet van 3 procent in 2029.

Het succes van de begroting bij het terugdringen van de uitgaven is afhankelijk van bezuinigingen in verschillende sectoren, waaronder ministeries, welzijn, gezondheidszorg, pensioenen en lokale overheidsbudgetten. De financiële markten houden de situatie nauwlettend in de gaten, vooral nadat de centrumpartij van Macron een nederlaag leed bij de parlementsverkiezingen. De Europese Commissie houdt de begroting ook nauwlettend in de gaten, gezien eerdere overtredingen van Frankrijk tegen de begrotingsregels van de EU.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.