Francken pleit voor ‘historisch akkoord tussen N-VA en PS’ maar botst op ‘incontournabele’ PS van Magnette

In een interview met De Zondag pleit N-VA-kopstuk Theo Francken voor een brede, niet eerder geziene coalitie tussen N-VA en PS. Een federale regering ‘met legitimiteit aan beide kanten’ moet slagkracht bieden post-corona. Intussen, bij de Zevende Dag, kwam PS-voorzitter Magnette met een ander verhaal.

Wat zegt Francken? In een uitgebreid interview met De Zondag serveert Francken het idee van een federale regering met N-VA en PS. Zo goed als ongehoord: N-VA en PS leken lang onverzoenbaar. Maar volgens Francken is zijn voorzitter De Wever achter de schermen aan een oplossing bezig.

Dat gaat stemmen kosten: zegt ook Francken. ‘Hij doet dat in de luwte, zoals dat hoort. Dat zou ons volgens de peilingen zelfs stemmen kosten. Toch doet hij dat.’ Volgens Francken een voorbeeld van staatsmanschap. Een functie als premier zou De Wever volgens de populairste politicus van Vlaanderen dan ook niet misstaan.

Wou N-VA geen confederalisme? Dat bleek in deze omstandigheden vooral Plan A. ‘Dit land is één grote diplomatieke conferentie geworden. Het lukt al tien jaar niet meer om een regering te vormen. Dan moet er iets gebeuren, hé. Er moet sowieso nagedacht worden over de organisatie van onze staat. Ook CD&V zegt dat’, aldus Francken. Momenteel is het ideale scenario echter ‘een regering met een meerderheid in de twee landsdelen. We zijn toe aan een historisch akkoord tussen het Vlaams-nationalisme en de sociaaldemocratie’.

En aan de andere kant? Francken mag in het interview wel beweren dat een Vivaldi-coalitie geen optie is. Daar is Paul Magnette het duidelijk niet mee eens. Dat de N-VA nu komt ‘smeken’ om in coalitie te kunnen gaan, is volgens de PS-voorzitter het beste bewijs daarvan.

In de woorden van Magnette: ‘Vandaag is de PS incontournable, de N-VA is niet incountournable, dus zij smeken om aan de macht te komen’, zegt hij in De Zevende Dag. ‘Je kan niet zeggen: ‘We willen met de PS regeren, maar we willen niet horen spreken over het programma van de PS.’ Als je met iemand wil spreken, moet je naar iemand zijn programma kijken. We zullen zien of dat gebeurt.’ Magnette gaf ook meteen een njet aan een Zweeds scenario.

De gemeenschappelijke grond: Volgens Francken zijn er overeenkomsten tussen de programma’s van zijn partij en de PS. ‘De federalisering van de zorg bijvoorbeeld. Of over het ontslagverbod voor bedrijven. Maar ik zie ook mogelijkheden. We willen beiden de koopkracht versterken en de laagste lonen verhogen. Dat kan een basis vormen. Zijn idee van een consumptiekrediet is ook interessant.’ Al zegt Francken liefst neen op verhoogde belastingen. ‘Op sommige vlakken zal Paul Magnette me nooit kunnen overtuigen.’ Of Francken zelf een strijdpunt is bij regeringsvorming, wil hij gezegd hebben.

En de N-VA zelf? Wordt momenteel nog steeds geleid door Bart De Wever. Zijn voorzitter opwerpen als premier is volgens Francken alvast geen eigen zijspoor leggen naar het voorzitterschap. ‘Dat is niet aan de orde’, klinkt het afgemeten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20