“Een totaal misprijzen voor de waarheid.” Enige uitzondering op Amerikaanse wet op vrijmeningsuiting dreigt Fox News duur te staan te komen

Fox News, eigendom van Rupert Murdoch, was ooit de spreekbuis van Donald Trump, maar het tv-bedrijf struikelt nu over zijn politieke opportunisme. Dat de belangrijkste opiniemakers van de zender zich na de verkiezing van Joe Biden tegen Dominion – een Canadese fabrikant van verkiezingsapparatuur – keerden en hen van het vervalsen van stemmen beschuldigden is één zaak. Dat ze onderling in privé-tekstberichten exact het tegenovergestelde beweerden, dreigt de Murdoch-geldmachine duur te staan komen.

Waarom is dit belangrijk?

Ondanks dat het Eerste Amendement van de Grondwet van de Verenigde Staten Amerikanen de garantie geeft om zowat alles te zeggen dat in hen opkomt, maakt de wet daarop één uitzondering. Men mag geen dingen zeggen ‘met een totaal misprijzen voor de waarheid’ (‘a reckless disregard for the truth‘). Daarmee worden verdachtmakingen bedoeld die zo ernstig zijn dat ze geverifieerd moeten worden. Iets wat in dit dossier nooit is gebeurd. 

Winstmaximalisatie gaat boven de waarheid

De essentie. De opiniemakers van de zender, die in rechts Amerika een cultstatus genieten, verspreidden zonder verpinken onwaarheden over de verkiezingsuitslag. Dat om Trump en zijn aanhangers te plezieren.

  • Maar, blijkt nu, hun missie was om de kijkcijfers en winst te maximaliseren, niet om de waarheid te dienen.
  • Interne tekstberichten en e-mails kwamen aan het licht tijdens een juridisch geschil tussen de omroep en Dominion. Die laten zi
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer