De federale regeringsonderhandelingen nemen een dag pauze. Donderdag wordt er opnieuw ingevlogen. Daarbij laat formateur Bart De Wever (N-VA) zijn begrotingstabel even voor wat die is en wordt er onderhandeld over concrete sociaal-economische hervormingen. Het gaat dan over zaken zoals pensioenen, leeflonen, fiscaliteit en de arbeidsmarkt.
Key Takeaways
- Na een dag pauze op woensdag zitten de federale regeringsonderhandelaars donderdag opnieuw samen rond tafel.
- Daarbij zal gesproken worden over concrete sociaal-economische hervormingen, zoals de arbeidsmarkt, pensioenen en fiscaliteit. Op vraag van de centrumlinkse partijen Vooruit, cd&v en Les Engagés wordt de budgettaire tabel even gelaten voor wat ze is.
- Ook zouden er meer onderhandelingen met alle partijen samen gehouden worden, in plaats van een-op-een gesprekken. Daarbij bestaat wel het risico op een escalatie en het einde van Arizona.
Dinsdagavond heeft koning Filip de opdracht van Bart De Wever als formateur voor de federale regering verlengd. Hij krijgt minstens tot 20 december de tijd voor hij opnieuw verslag moet uitbrengen. In die tijd moet De Wever niet alleen proberen een (deel)akkoord te vinden.
Eerst hervormingen of eerst budget?
Eerst zal hij wat brandjes moeten blussen. Er is de laatste tijd namelijk steeds meer irritatie ontstaan over de werkwijze van De Wever. De centrumlinkse partijen Vooruit, cd&v en Les Engagés willen dat er eerste gesproken wordt over hervormingen voor het over budgetten gaat.
De Wever – met de steun van Georges-Louis Bouchez (MR) – probeerde de voorbije dagen eerst zijn budgettaire tabel te doen kloppen. Daarbij hoort een begrotingsinspanning van 20 miljard euro en 3 miljard voor nieuw beleid. Vooruit, cd&v en Les Engagés vrezen dat die tabel hen te veel zal vastzetten als het gaat over de besprekingen over hervormingen.
Om aan die wrevel tegemoet te komen, zou De Wever volgens Belga nu effectief eerst de sociaal-economische thema’s arbeidsmarkt, pensioenen en fiscaliteit op tafel leggen.
Samen of apart?
Een ander punt van irritatie is het feit dat De Wever als formateur de laatste tijd bijna enkel een-op-een gesprekken heeft gehouden met de partijvoorzitters. Onder andere cd&v liet al meermaals verstaan liever wat meer met alle partijen rond tafel te gaan zitten.
Bij zo’n grote groepsonderhandelingen bestaat echter de schrik dat het tot grote confrontaties komt aan tafel. Bij groepsgesprekken kunnen de verschillen tussen links en rechts sneller naar boven komen. De schrik dat iemand wegloopt van de onderhandelingstafel zit er dan ook in. Met kemphanen Conner Rousseau (Vooruit) en Georges-Louis Bouchez (MR) samen aan tafel is die schrik ook niet onterecht.
Na zes maanden onderhandelingen kan De Wever zo’n escalatie zeker missen. Dat zou namelijk wel eens het einde kunnen betekenen van Arizona.