Fiscus wil boetes voor rode kaarten belasten

Wanneer een speler in de Belgische voetbalcompetitie een rode kaart krijgt, moet hij meestal een boete betalen. De fiscus oordeelt nu dat de clubs daarop belastingen moeten betalen als zij die boetes vereffenen in plaats van de spelers. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Waarom is dit belangrijk?

Voetbalspelers die (rechtstreeks) een rode kaart krijgen, kunnen worden opgeroepen om voor het disciplinair comité te verschijnen. Zij riskeren dan een schorsing en een boete. In de hoogste klasse bedraagt die 1.000 euro per effectieve match schorsing, en 500 euro per geschorste match met uitstel. In 1B gaat het om 500 euro per effectieve dag schorsing, en 250 euro per geschorste match met uitstel.

In het nieuws: De Algemene Administratie van de fiscaliteit voert een controle uit bij de 21 voetbalclubs in ons land. De fiscus laat daarbij zijn licht schijnen over de belastingjaren 2019 en 2020. Bedoeling is om na te gaan of die clubs belastingen moeten betalen op de boetes die gepaard gingen met de rode kaarten van hun spelers.

  • Volgens de belastingdienst moeten de voetbalclubs belastingen betalen op die boetes als zij die hebben vereffend in plaats van de spelers. Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, merkt in een reactie tegenover Het Nieuwsblad op dat er dan sprake is van een voordeel van alle aard.
  • “Dat is hetzelfde als een werkgever die een werknemer een extra loonvoordeel toekent, zoals een bedrijfswagen. En op dergelijk extra loon moeten belastingen betaald worden”, luidt zijn oordeel.
  • In totaal wordt voor 513.859 euro aan boetes herbekeken.

De details: Indien de clubs belastingen moeten betalen op die boetes, worden die progressief berekend. De belastingschijven kunnen daarbij oplopen van 20 naar 50 procent.

  • Niet onbelangrijk: de betrokken speler zal de belasting op de boete moeten betalen.
Meer