In 2018 al draait Finland voornamelijk op groene energie

In Finland zullen duurzame bronnen vanaf volgend jaar de belangrijkste energievoorziening worden. Daardoor zullen fossiele brandstoffen naar de tweede plaats worden geduwd.

Dat is te danken aan twee nieuwe elektrische centrales op hernieuwbare energie die tegen eind dit jaar in gebruik worden genomen. Ook wordt een belangrijk arsenaal windturbines opgestart. De Finse regering wil dat hernieuwbare technologieën eind volgend decennium minstens 50 procent van de totale nationale energievoorziening vertegenwoordigen. “De opstart van een biomassa-centrale in Aanekoski en een duurzame ombouw van de oude steenkoolcentrale in Naantali zullen ervoor zorgen dat Finland volgend jaar een energie-omslag zal kunnen maken,” zegt Markku Alm, topman van het lokale ontwikkelingscentrum voor economie en ecologie. “Duurzame bronnen zullen dan de belangrijke energieverstrekker van het land zijn geworden. Daarmee is een belangrijke mijlpaal gezet in de strategie van het land om een hernieuwbare energievoorziening te realiseren.”

Grootste energieconsument

Onder meer zullen de volgende dertien jaar alle resterende steenkoolcentrales worden gesloten. Vorig jaar nam die sector nog 10 procent van de totale nationale elektriciteitsvoorziening voor zijn rekening. Het land is er ook van overtuigd zijn duurzame energiedoelstellingen te kunnen realiseren. Momenteel vertegenwoordigen duurzame bronnen immers al 34 procent van de totale Finse energievoorziening. Fossiele brandstoffen hebben nog een aandeel van 38 procent. Alleen al de opstart van de centrale van Aanekoski zou het aandeel van de duurzame energie in het land met 2,5 procent uitbreiden. Ook zou Aanekoski volgens uitbater Metsä Fibre op termijn ongeveer 0,5 miljard euro aan de Finse export toevoegen. Ilkka Hamala, chief executive Metsa Fibre, waarschuwt echter dat alle mogelijke energie-toepassingen zullen moeten worden ingezet om de doelstellingen van de Finse regering te kunnen realiseren. Hij wijst er tevens op dat kernenergie ook in de nabije toekomst nog belangrijk zal blijven om de energieveiligheid te kunnen garanderen en de klimaatverandering binnen de perken te houden. Finland kent per hoofd van de bevolking het grootste energieverbruik van de Europese Unie. Dat is onder meer te wijten aan het koude klimaat van het land. Ook moet met een grote brandstofconsumptie op de lange transportroutes rekening worden gehouden. Bovendien kent de Finse economie bijzonder energie-intensieve industrieën. (mah)