Financiële waakhond FSMA waarschuwt voor dubbele oplichting

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt het publiek voor oplichters die zich voordoen als FSMA-medewerkers. Daarbij worden beleggers geviseerd die eerder al bedot werden door fraudeurs.

Het fenomeen ‘recovery room fraude’ is al enkele jaren een plaag. Daarbij contacteren oplichters, die zich voordoen als vertegenwoordigers van een ‘recovery room’ of recuperatiedienst, beleggers die recentelijk het slachtoffer werden van frauduleuze praktijken.

  • De oplichters beloven te helpen om het verloren geld te recupereren, maar in werkelijkheid worden de gedupeerden voor een tweede keer opgelicht.
  • Het kan gaan om dezelfde fraudeurs als de eerste keer, of om oplichters die slachtofferslijsten hebben gekocht op het dark web, het ondergrondse internet.

Concreet: “De oplichters beweren dat de FSMA slachtoffers van beleggingsfraude kan helpen verloren bedragen terug te krijgen of te deblokkeren”, zegt de toezichthouder in een persbericht. “De oplichters eisen hiervoor een vergoeding van de slachtoffers of de betaling van een taks aan de FSMA.”

  • De oplichters contacteren de slachtoffers per telefoon of per e-mail en zeggen dat ze een medewerker of een lid van de directie van de FSMA zijn. Om hun bewering kracht bij te zetten, gebruiken ze het logo van de FSMA in hun documenten.
  • Ze misbruiken het logo van de FSMA ook om phishing te plegen, waarbij ze proberen persoonlijke of vertrouwelijke informatie te ontfutselen van de consument.

👉 “De oplichters gebruiken onder andere volgende e-mailadressen: info@fsmacontact.online,
support@billingfsma.com en support@fsma.co. E-mails van deze of gelijkaardige e-mailadressen
zijn frauduleus. Reageer niet op zulke e-mails en verwijder ze”, waarschuwt de beurswaakhond. “De e-mails zijn niet afkomstig van de FSMA. De officiële e-mailadressen van de FSMA eindigen immers op @fsma.be.”

Meer