Federale regering wil vrijdag Paasakkoord hebben, maar er blijven heel wat discussiepunten

Federale regering wil vrijdag Paasakkoord hebben, maar er blijven heel wat discussiepunten
Bart De Wever (N-VA) – Bron: BENOIT DOPPAGNE/BELGA MAG/AFP via Getty Images

De federale regering staat voor zware onderhandelingen. Vrijdagavond – of ten laatste volgende week – willen de ministers namelijk een groot Paasakkoord aankondigen. Daarin moeten onduidelijke zaken uit het regeerakkoord concreet uitgewerkt worden. Om die maatregelen zo snel mogelijk te kunnen invoeren, is het nodig om snel een akkoord te hebben. Mogelijk bevat dat akkoord ook een deal over de extra defensie-uitgaven, al kan het ook dat de onderhandelingen daarover worden uitgesteld tot een latere datum.


Key Takeaways

  • De federale regering wil een van de komende dagen een deal bereiken over enkele onduidelijkheden in het regeerakkoord.
  • Het gaat om zaken zoals pensioenen, werkloosheid en fiscaliteit.
  • Het is voorlopig nog onduidelijk of een akkoord over extra geld voor defensie deel zal uitmaken van dit Paasakkoord of niet.

Het regeerakkoord, dat afgesloten is op 31 januari, bevatte heel wat ambitieuze plannen en grote maatregelen. Veel zaken daaruit waren echter niet in detail opgenomen in dat regeerakkoord. Dat dat later voor problemen kan zorgen, bleek de voorbije maanden al uit de discussie rond de meerwaardebelasting.

Vijftig knelpunten

Om die reden zitten de federale ministers samen in de zoektocht naar een grote akkoord rond de concrete uitwerking van het regeerakkoord. Donderdag staat er een meeting gepland met het kernkabinet, premier Bart De Wever met de vicepremiers. Vrijdag wordt er overlegd met de volledige ministerraad. De hoop bestaat om vrijdagavond een Paasakkoord te hebben, al is niet iedereen daarover even optimistisch. Er zouden volgens De Standaard nog zo’n vijftig knelpunten zijn, waardoor een akkoord volgende week realistischer is.

Bij die onderhandelingen duiken de tegenstellingen uit de regeringsonderhandelingen opnieuw op. Vooruit leunt daarbij meer naar de linkse kant, met de steun van cd&v en Les Engagés. Aan de andere kant vinden we dan weer de MR, met de steun van de N-VA. Toch zouden deze onderhandelingen voor minder problemen moeten zorgen dan de regeringsonderhandelingen, omdat het regeerakkoord vrij duidelijk is over de richting van de geplande maatregelen. De concrete uitvoering daarvan is soms wel nog voor discussie vatbaar.

Op de agenda

Bij de knelpunten horen heel wat zaken die de komende maanden regelmatig in de media te horen waren. Denk daarbij onder andere aan de beperking van de werkloosheidsuitkering, maar ook het al dan niet meetellen van ziektedagen als gewerkte dagen voor je pensioen. Verder is er ook discussie over een nieuwe fiscale regulatieronde.

Tot slot staan er ook grotere thema’s op de agenda zoals de hervorming van de pensioenen en fiscaliteit.

Met of zonder defensie?

Naast alle hierboven beschreven zaken, moet er binnen de regering-De Wever ook nog een akkoord worden gevonden rond defensie-uitgaven. Bij de vijf partijen is er bereidheid om die uitgaven dit jaar nog met 4 miljard euro te verhogen. Waar dat geld vandaan moet komen, is daarentegen veel minder duidelijk.

Aanvankelijk was het bedoeling om dit vraagstuk samen met de andere budgettaire vraagstukken te behandelen. Door dat allemaal samen te bespreken, kunnen de verschillende partijen namelijk makkelijker deals sluiten waarbij iedereen iets binnenhaalt. Toch lijkt er momenteel minder dringendheid te zijn rond defensie. Na de belofte van premier Bart De Wever om een steunpakket van één miljard euro te schenken aan Oekraïne, is hieromtrent namelijk wat bereidwilligheid gecreëerd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.