Federale onderhandelaars bespreken laatste pijnpunten over migratie; begroting komt niet op tafel

Het thema migratie staat donderdag op de agenda bij de federale onderhandelaars. Dat is best opvallend omdat daardoor de belangrijke sociaal-economische maatregelen en de daaraan gelinkte begroting opnieuw opzij worden gelegd.


Key Takeaways

  • De federale onderhandelaars willen donderdag de laatste pijnpunten rond het thema begroting uit de weg helpen.
  • Over sociaal-economische hervormingen en de begroting zal donderdag niet gesproken worden.
  • De kans dat over dat cruciale thema een (deel)akkoord wordt gevonden voor formateur De Wever opnieuw naar de koning moet op vrijdag, is dan ook nihil.

Na het succesvol afronden van de onderhandelingen over de gezondheidszorg, is het donderdag aan het thema migratie. Dat vernam persagentschap Belga uit verschillende bronnen. Over dat thema zouden de vijf partijen van Arizona (N-VA, MR, cd&v, Les Engagés en Vooruit) toe zijn aan de laatste knelpunten. Daarvoor is vandaag de volledige dag gereserveerd met plenaire gesprekken met alle partijen samen. Er is de hoop dat er ook hier een akkoord kan bereikt worden.

Gesprekken over sociaal-economische maatregelen moeten wachten

Dat er nu al twee dagen niet over sociaal-economische hervormingen wordt gesproken, is een zeer opvallende verandering in de onderhandelingsstrategie van formateur Bart De Wever (N-VA). Dat thema, samen met moeilijke begroting, noemde hij recent zelf nog in De Morgen “de koninginnenrit”. Het is het moeilijkste thema voor Arizona, maar wel het belangrijkste om een regering te vormen.

Het feit dat er nu al enkele dagen andere thema’s op tafel liggen, kan op verschillende zaken wijzen. Mogelijk zaten de gesprekken over sociaal-economische hervormingen muurvast en wil De Wever de spanning even van de ketel halen. Een andere mogelijkheid is dat De Wever snel enkele deelakkoorden wil hebben voor hij vrijdag 20 december opnieuw verslag gaat uitbrengen bij de koning.

Aangezien een snel akkoord over het sociaal-economische niet haalbaar leek, was het in dat geval beter om enkele andere thema’s op tafel te smijten. Bij heel wat thema’s zouden de onderhandelaars namelijk dicht bij een akkoord zitten. Daar zijn er telkens nog maar enkele knelpunten.

Agenda voor komende tijd?

Hoe De Wever verder zal gaan, is nog niet duidelijk. Het is ook nog onduidelijk of de onderhandelaars tussen de feestdagen een pauze zullen nemen of zullen verder onderhandelen.

Momenteel lijkt er geen twijfel over te bestaan dat de koning vrijdag opnieuw zijn opdracht als formateur zal verlengen. Of hij het dan wel opnieuw over de begroting zal willen hebben, zal daarna moeten blijken. Feit is dat De Wever 20 miljard euro wil besparen en bovenop nog eens 3 miljard euro zoekt voor nieuw beleid, iets waarover nog lang geen akkoord is gevonden.


De feestdagen zijn hier! En daarom willen we onze trouwe lezers verwennen. We maken de (nieuwe) betalende bijdrages op onze site tijdelijk gratis. Op die manier kan je meteen ook kennismaken met ons premium-aanbod. Wil je na de eindejaarsperiode blijven genieten van ons premium-aanbod? Sluit dan nu een abonnement af en geniet van een tijdelijke korting.

We wensen je alvast een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar!


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.