Federal Reserve bereid in te grijpen bij marktonrust veroorzaakt door Trumps handelspolitiek

Federal Reserve bereid in te grijpen bij marktonrust veroorzaakt door Trumps handelspolitiek
Photographer: Victor J. Blue/Bloomberg via Getty Images

Key takeaways

  • De Federal Reserve is bereid om in te grijpen in de financiële markten als dat nodig is.
  • De marktvolatiliteit is toegenomen door het onvoorspelbare handelsbeleid van president Trump en het opleggen van tarieven aan bijna alle landen.
  • Beleggers bleven Amerikaanse staatsobligaties verkopen, wat leidde tot een daling van de dollarindex naar een laagste punt in drie jaar.

De Federal Reserve is bereid om in te grijpen in de financiële markten als dat nodig is, aldus Susan Collins, voorzitter van de Boston Federal Reserve Bank. Hoewel de markten momenteel goed functioneren en er geen wijdverspreide liquiditeitsproblemen zijn, heeft de centrale bank instrumenten beschikbaar om problemen met de marktwerking of liquiditeit aan te pakken, mochten die zich voordoen. Collins benadrukte dat de Fed deze instrumenten al eerder snel heeft ingezet en klaar staat om dat weer te doen als dat nodig is, meldt The Financial Times.

Marktvolatiliteit en handelsbeleid

Haar verklaring komt midden in de recente onrust op de financiële markten als gevolg van het onvoorspelbare handelsbeleid van president Donald Trump. Het opleggen van tarieven aan bijna alle landen, gevolgd door een tijdelijke opschorting van verschillende tariefverhogingen, heeft voor aanzienlijke volatiliteit gezorgd. Met name de markt voor Amerikaanse staatsobligaties, die traditioneel als veilige haven wordt beschouwd, heeft ook onder druk gestaan. De rente op 10-jaars schatkistpapier steeg vorige week met een half procentpunt naar 4,5 procent.

De reactie van Trump en de reacties van de markt

Trumps beslissing om de tariefverhogingen te pauzeren werd deels ingegeven door zorgen over de neergang op de obligatiemarkt. Hij bagatelliseerde de situatie en beweerde dat de obligatiemarkt het goed doet en dat hij eventuele problemen snel heeft opgelost. Trump sprak zijn vertrouwen uit in de toekomstige kracht van de dollar, omdat hij gelooft dat de dollar zal stijgen naarmate mensen het beleid van zijn regering beter begrijpen.

Zorgen beleggers en daling dollarindex

Beleggers bleven vrijdag echter Amerikaanse staatsobligaties verkopen, wat leidde tot een daling van de dollarindex – die de valuta volgt ten opzichte van de belangrijkste tegenhangers – naar een driejarig dieptepunt van 100,32 punten. Analisten zagen een duidelijke uittocht uit Amerikaanse effecten, wat suggereert dat de zorgen van de markt verder reiken dan de verwachte economische vertraging en de onzekerheid over de handel.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00