Zoals verwacht, heeft de Fed de beleidsrente met 25 basispunten verlaagd tot 4,25 à 4,5 procent. Dat is een procentpunt minder in vergelijking met de piek eerder dit jaar. De centrale bank schroeft wel het aantal verwachte renteverlagingen voor 2025 terug.
Key takeaways
- De Fed sluit het jaar af met een renteknip van 25 basispunten.
- Er worden wel maar twee renteverlagingen in 2025 verwacht. In september gingen de centrale bankiers nog uit van vier verlagingen.
- Tijdens een toelichting van het rentebesluit herhaalde Fed-voorzitter Jerome Powell dat de inflatie in de juiste richting beweegt.
In het nieuws: De Federal Reserve heeft de beleidsrente voor de derde keer dit jaar verlaagd met 25 basispunten. Die bedraagt nu 4,25 à 4,5 procent.
- De Amerikaanse centrale bank volgt daarmee het voorbeeld van haar Europese evenknie. Die heeft op de laatste monetaire vergadering van het jaar ook de rente met 25 basispunten verlaagd. De depositorente bedraagt momenteel 3 procent. Beide monetaire instellingen hebben de beleidsrentes met 1 procentpunt doen zakken dit jaar.
- De Fed voegt er wel aan toe dat er in 2025 maar twee renteverlagingen (met 25 basispunten) zullen volgen. In september gingen de centrale bankiers nog uit van vier verlagingen. Er is intussen veel veranderd. Zo heeft de Republikein Donald Trump de presidentsverkiezingen gewonnen.
- Dit terzijde: Powell moet momenteel niet vrezen voor zijn job. Dat heeft Trump onlangs gezegd in een gesprek met de Amerikaanse zender NBC. De twee zullen de komende legislatuur waarschijnlijk meermaals met de spreekwoordelijke gebalde vuisten tegenover elkaar staan.
- De afgezwakte prognoses voor 2025 komen niet als een verrassing voor de economen. Uit een rondvraag van het Amerikaanse persagentschap Bloomberg blijkt dat het merendeel verwacht dat het beleid van Trump de Fed er zal van weerhouden om het rentebeleid fors te versoepelen. Er wordt immers gevreesd dat zijn beleidsplannen, zoals extra importtarieven en belastingenverlagingen voor de Amerikanen, de inflatie zullen aanwakkeren.
- “Het is niet uitgesloten dat de overheidsuitgaven onder Trump fors kunnen oplopen. Volgens het zogenaamde Penn Wharton Budget Model kan het begrotingstekort in de VS onder de Republikein oplopen tot 5,8 biljoen dollar, tegenover 1,8 biljoen dollar vandaag”, zei Christofer Govaerts, hoofdeconoom bij Nagelmackers, onlangs nog in een gesprek met onze site. “Die immens hoge overheidsuitgaven kunnen de inflatie opnieuw een boost geven.”
- Tijdens een toelichting van het rentebesluit herhaalde Powell dat de inflatie in de juiste richting beweegt. “We hebben veel vooruitgang geboekt”, klonk het.
- De Amerikaanse consumentenprijzen zijn afgelopen maand gestegen met 2,7 procent in vergelijking met een jaar eerder. In oktober lag het inflatiecijfer met 2,6 procent net iets lager.
- De Fed mikt op een inflatie van 2 procent.
Sterke arbeidsmarkt
Ook dit: Het feit dat de Amerikaanse economie goed blijft draaien, zorgt er mee voor dat de Fed de rente een tijdje op een hoger niveau kan houden.
- Zo heeft de Amerikaanse economie in november 227.000 banen gecreëerd. Economen hadden gerekend op 220.000 extra jobs. In oktober waren er slechts 36.000 jobs bijgekomen. Dat was onder meer het gevolg van twee orkanen en een staking bij Boeing.
- De werkloosheidsgraad steeg weliswaar met 0,1 procentpunt naar 4,2 procent. De Fed heeft overigens de prognose voor volgend jaar verlaagd van 4,3 procent in september naar 4,2 procent vandaag.
- “Dat lijkt een redelijk rooskleurige prognose gezien de bredere bezorgdheid onder economen dat de arbeidsmarkt zwakker is dan de officiële gegevens aangeven”, merkt een van de journalisten bij Bloomberg op.
De feestdagen zijn hier! En daarom willen we onze trouwe lezers verwennen. We maken de (nieuwe) betalende bijdrages op onze site tijdelijk gratis. Op die manier kan je meteen ook kennismaken met ons premium-aanbod. Wil je na de eindejaarsperiode blijven genieten van ons premium-aanbod? Sluit dan nu een abonnement af en geniet van een tijdelijke korting