Fed verlaagt de rente met 25 basispunten

Fed verlaagt de rente met 25 basispunten
Jerome Powell – Photographer: Ting Shen/Bloomberg via Getty Images

Zoals verwacht, heeft de Federal Reserve de rente met 25 basispunten verlaagd tot 4,5 à 4,75 procent. Het gaat om een kleinere renteknip dan bij de vorige monetaire vergadering. Toen daalde de rente met 50 basispunten.


Key takeaways

  • De nieuwe beleidsrente van de Fed bedraagt 4,5 à 4,75 procent.
  • Doordat de inflatie verder afzwakt, heeft de Fed ruimte om de rente te verlagen. Al spreekt de monetaire instelling niet langer van een inflatie die in de goede richting evolueert.
  • De centrale bank waarschuwt dat de economische vooruitzichten onzeker zijn.

In het nieuws: De Fed verlaagt de rente tot 4,5 à 4,75 procent.

  • Het is de tweede keer dit jaar dat de centrale bank snoeit in de rente. De Fed is deze keer wel voorzichtiger, want bij de vorige bijeenkomst hadden de bestuursleden de rente met 50 basispunten verlaagd.

Details: Er zijn meerdere redenen waarom de Fed verder het mes zet in de beleidsrente.

  • Allereerst is er de verdere afzwakking van de inflatie. Die bedroeg in september 2,4 procent, tegenover 2,5 procent in augustus. In 2022 waren de consumentenprijzen op het hoogtepunt met gemiddeld 9,1 procent gestegen (op jaarbasis).
    • Die immens hoge geldontwaarding was de reden waarom de centrale bank in sneltempo de rente heeft opgetrokken. Tussen maart 2022 en juli 2023 was die gestegen van 0 à 0,25 procent tot 5,25 à 5,5 procent.
  • Ook de afkoeling van de arbeidsmarkt geeft de Fed meer ruimt om het geldbeleid wat te versoepelen. Zo zijn volgens het jongste jobrapport van het ministerie van Arbeid afgelopen maand slechts 12.000 jobs bijgekomen in de VS. De centrale bank merkt wel op dat de werkloosheidsgraad laag blijft. Die bedroeg 4,1 procent in oktober. Dat is hetzelfde niveau als in september.
  • Voorts spelen de onzekere economische vooruitzichten de Fed parten. Momenteel blijft de Amerikaanse economie gestaag groeien. Zo is het bruto binnenlands product (bbp) in het derde kwartaal met 2,8 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder.
    • Toch waarschuwt de Fed dat de situatie alsnog kan keren. “We zullen alle toekomstige economische indicatoren, waaronder de jobcijfers, zorgvuldig bestuderen en zullen gepast ingrijpen indien nodig”, klinkt het.
    • De centrale zal ook veel aandacht hebben voor het beleid dat president-elect Donald Trump wil voeren. Er wordt immers gevreesd dat zijn beleidsplannen de inflatie opnieuw een boost kunnen geven. In zo’n situatie wordt de Fed gedwongen om de rente een tijdje op een hoog niveau te houden, of zelfs verder op te trekken.

Laatste bijeenkomst van het jaar voor de Fed

Opgemerkt: De centrale bank heeft nu, net zoals haar Europese evenknie, de rente in totaal met 75 basispunten gereduceerd. De bestuursleden van de Fed komen voor de laatste keer dit jaar samen op 17 en 18 december. Wat zullen ze dan beslissen?

  • Er zit al een belangrijke hint in de perstoelichting. De centrale bank spreekt daarin niet langer van een inflatie die op een duurzame manier richting de 2 procent beweegt, waarmee ze suggereert dat de rente misschien even op het huidige niveau moet blijven.
    • De centrale bank herhaalt wel dat vooruitgang is geboekt op het vlak van de inflatiedoelstelling en dat de inflatie relatief hoog blijft.
    • Volgende week weten we al een beetje meer, want het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert op 13 november het inflatierapport voor oktober.
  • Veel zal ook afhangen van de situatie op de arbeidsmarkt. Als die te fors afkoelt, kan de Fed zich genoodzaakt zien om de rente verder te verlagen. Het scenario van een zachte landing – waarbij de monetaire instelling de inflatie kan bedwingen zonder de Amerikaanse economie in een recessie te storten – komt anders in gevaar.
  • Enkele topbankiers zijn er alvast niet van overtuigd dat de Fed het jaar zal afsluiten met een renteknip. Dat zeiden ze tijdens een gesprek met de Amerikaanse nieuwssite CNBC op een jaarlijks investeringsforum in Saoedi-Arabië.
    • David Solomon, CEO van Goldman Sachs, zei bijvoorbeeld dat de inflatie meer verankerd zal zijn in de wereldeconomie dan wat de markten op dit moment verwachten, wat betekent dat prijsstijgingen sterker zouden kunnen zijn dan de consensus.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.