Hoewel Europa genoeg gas heeft voor deze winter, waarschuwt energieagentschap IEA dat het volgend jaar “zeer moeilijk” zal zijn

Hoewel Europa genoeg gas heeft voor deze winter, waarschuwt energieagentschap IEA dat het volgend jaar “zeer moeilijk” zal zijn
Fatih Birol in 2017. (Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images))

Fatih Birol, het hoofd van het Internationale Energieagentschap (IEA), bevestigde woensdag tijdens een bijeenkomst van de Finse Economische Raad dat de Europese gasvoorraad voor 90 procent is gevuld. Hoewel dat betekent dat er genoeg is voor de komende winter, waarschuwde de IEA-topman dat het volgend jaar wel eens een stuk moeilijker kan zijn.

Tijdens de bijeenkomst bekritiseerde Birol de Europese landen, omdat zij volgens hem te traag reageren op de crisis. “Ik had liever gezien dat de Europese landen veel wendbaarder, veel sneller hadden gereageerd op onze aanbevelingen”, zei hij volgens CNBC. Daarbij verwijst de IEA-voorzitter naar het tienstappenplan dat in maart door de organisatie werd uitgewerkt, over hoe de Europese Unie de import van Russisch gas binnen een jaar met ruim een derde kon verminderen.

Birol zei dat Europa momenteel genoeg gas heeft om een “normale winter” door te komen, maar dat de voorraad daarna zo goed als helemaal uitgeput zal zijn. In maart zal de gasvoorraad volgens de IEA-topman nog maar 25 tot 30 procent bedragen. “Dus de vraag is, hoe gaan we van 25 of 30 procent naar 80 tot 90 procent voor de volgende winter?”

Russisch gas speelde belangrijke rol

Volgens Birol speelde de import van Russisch aardgas dit jaar nog altijd een belangrijke rol om voldoende voorraad te verzekeren. Maar dat is niet de enige factor die volgend jaar wellicht zal wegvallen. Europa kon dit jaar ook overschotten kopen van China, omdat de binnenlandse vraag daar serieus was afgenomen als gevolg van de economische malaise die het land plaagt.

Volgend jaar is de kans groot dat de situatie niet zo zal meevallen. Als de Chinese economie herstelt en de binnenlandse vraag toeneemt, zal het moeilijker worden voor Europa om aardgas te importeren uit het land. Ook de toestroom uit Rusland is allesbehalve verzekerd. “Dus deze winter is moeilijk, maar volgende winter zal ook zeer moeilijk zijn”, zei Birol tijdens de bijeenkomst.

Andere bronnen

Intussen is Europa koortsachtig op zoek naar andere exporteurs. Zo exporteerden de Verenigde Staten (VS) dit jaar al meer vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) naar het continent dan tijdens heel het jaar 2021. Ook Noorwegen, de tweede grootste leverancier van aardgas na Rusland, probeert meer te leveren.

De EU wil ook meer aardgas uit Azerbeidzjan invoeren. In juli werd een overeenkomst bereikt met het land om de hoeveelheid aardgas die het land levert, te verdubbelen. Intussen draagt ook Algerije een steentje bij: het land exporteert steeds meer aardgas naar Zuid-Europese landen als Italië, Spanje en Portugal. 

Dat alles moet ervoor zorgen dat Europa minder afhankelijk wordt van Russische fossiele brandstoffen. De Europese Unie is van plan om vanaf 2027 helemaal energie-onafhankelijk te worden van Rusland. 

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.