‘Fat Cat Day’: CEO Brits topbedrijf verdient nu al meer dan werknemer in een gans jaar

Vandaag is het in het Verenigd Koninkrijk ‘Fat Cat Day’. De benaming slaat op de dag in het nieuwe jaar waarop de top CEO’s over het Kanaal al meer zullen hebben verdiend dan een gemiddelde werknemer in het ganse jaar 2018 zal verdienen.
Uit berekeningen van de denktank High Pay Centre blijkt dat deze top executives in 2016 (laatste beschikbare gegevens) gemiddeld 3,8 miljoen euro verdienden, terwijl hun gemiddelde werknemer vorig jaar omgerekend 32.287 euro mee naar huis mocht nemen.

Deze top CEO’s hebben met andere woorden voldoende aan 32 gepresteerde uren om het equivalent van een volledig jaarloon van hun gemiddelde medewerker te verdienen.

‘Fat Cat Day’ heeft ondertussen een populistisch tintje gekregen

‘Fat Cat Day’ heeft ondertussen een populistisch tintje gekregen. Ook het VK bleef niet gespaard van schandalen, waaronder dat van BHS, een warenhuisketen, die in 2016 failliet ging. Dat leidde tot het ontslag van 11.000 werknemers, die ook hun pensioenrechten verloren. Wel werd aan de leidinggevenden in het geheim bonussen uitgekeerd tot een totale waarde van 2 miljoen pond.

De politiek probeert nu toch een en ander te veranderen. Zo wil de regering van Theresa May beursgenoteerde bedrijven verplichten de ratio openbaar te maken tussen de best en minst betaalde werknemers. Die ratio ligt vandaag op 120 tot 1. In de VS was die ratio vorig jaar zelfs 271 tot 1.

Dat een paar van die ‘fat cats’ straks op dieet worden gezet zou dus niet als een verrassing mogen komen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20