Familie achter modeketen C&A schenkt jaarlijks miljoenen euro’s aan goede doelen

De familie achter modeketen C&A, de Nederlandse Brenninkmeijers, hebben een enorm kapitaal, maar ze zijn daar ook enorm vrijgevig mee. Ze schenken namelijk jaarlijks miljoenen euro’s aan verschillende, vooral katholieke, goede doelen. Ze investeren ook jaarlijks in Vlaamse projecten, zo blijkt uit documenten die De Morgen kon inkijken.

Modeketen C&A schonk in 2016 bijna 50 miljoen euro aan goede doelen. Daarvan zou een pak ook naar Vlaamse initiatieven gaan, zoals Katholiek Onderwijs en de Koning Boudewijnstichting. 

Privacy

Aan welke goede doelen een gift mogen verwachten, gaat een heel onderzoek vooraf. Ook na de schenking wordt nagegaan of die een verschil heeft gemaakt. Wat wel opvalt, is dat de familie vaak katholiek geïnspireerde goede doelen kiest. 

Dat de familie veel geld had, was geen geheim. Maar dat ze er zo gul mee omsprongen wel. Ze gaan dan ook heel discreet te werk en vragen telkens om de schenking vertrouwelijk te houden. Ze geven daarvoor zelfs een heel lijst voorwaarden en clausules mee om hun privacy te garanderen

Low profile

Voor het ‘waarom’ daarachter wijzen ze naar de filosofie van hun familie. Ze willen low profile blijven en komen dan ook liever niet in het nieuws, ook niet om hun schenkingen aan goede doelen of hun filantropie. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20