Verliefd zijn wordt door 11 factoren bepaald

Ayala Malach Pines beschrijft in haar boek ‘Falling in Love‘ de elf meest voorkomende factoren die mensen vernoemen wanneer ze gevraagd worden om het verhaal te doen achter hun relatie.

Deze factoren zijn:

 1. Overeenkomst qua persoonlijkheid en achtergrond

 2. Geografische nabijheid

 3. Aantrekkelijkheid van het karakter en het uiterlijk

 4. Wederzijdse affectie

 5. Voorziening in wederzijdse behoeftes

 6. Fysieke en emotionele opwinding

 7. Sociale invloeden, normen en goedkeuring van vrienden en familie

 8. Specifieke kenmerken in de stem, ogen of lichaamstaal

 9. Bereidheid tot een romantische relatie

 10. Opportuniteiten om alleen te zijn

 11. Mysterie

Enige duiding bij een aantal cruciale factoren aan de hand van citaten uit het boek:

Geografische nabijheid

Geografische nabijheid werkt herhaalde blootstelling in de hand en dat kan vrijwel alles in de smaak doen vallen, van voedsel tot muziek en zelfs mensen. (“¦) Het intensifieert de dominante emotie in de relatie. Herhaalde blootstelling aan iets of iemand die je boos maakt, drijft die woede op. Herhaalde blootstelling aan iets of iemand waar je jezelf toe aangetrokken voelt, versterkt die aantrekking.”? Dat betekent dat het belangrijk is om na te denken over waar je je tijd spendeert. Als je 99% van je tijd thuis of op kantoor bent, moet je dus er dus niet versteld van staan dat je nog steeds vrijgezel bent.

Karakter

Mensen met veel liefdeservaring hebben vaker veel zelfvertrouwen en zijn minder defensief. Onzekere mensen spelen meer spelletjes en hebben vaker afstandelijke en conflictueuze relaties. (“¦) Hoe meer zelfvertrouwen en zelfbewustzijn je hebt, hoe hoger je potentieel op intieme relaties.”?

Overeenkomst

Mensen hebben een romantische voorkeur voor individuen met vergelijkbare karaktertrekken. Hoe meer de persoonlijkheden en achtergronden van koppels overeenkomen, hoe comfortabeler ze zijn met elkaar, hoe beter ze klikken, hoe tevredener ze over hun relatie zijn en hoe langer ze samen blijven.”?

Opwinding

Eender welke situatie die je emotioneel raakt verhoogt de kans dat je verliefd wordt op iemand. Dit is waarom mensen na een breuk of een persoonlijk verlies vaker openstaan voor nieuwe relaties.Wanneer we emotioneel opgewonden raken, doet de echte oorzaak van die opwinding er niet toe. Opwinding versterkt automatisch onze natuurlijke reacties, inclusief onze aantrekking tot potentiële partners. (“¦) Koppels die een opwindende actiefilm bekijken voelen meer affectie voor elkaar. (“¦) Opwinding intensifieert de mate waarin we ons wel of niet aangetrokken voelen tot iemand.”?

Schoonheid

Fysieke aantrekkingskracht is belangrijk, ook voor mannen. Mannelijke vrijgezellen hebben er dus meer belang bij om hun uiterlijk te verzorgen en zich goed te presenteren dan het stereotype aangeeft.Wanneer vrouwen dachten dat ze aan een leugendetector hingen, gaven ze toe dat fysieke aantrekkingskracht erg belangrijk was. Doch wanneer er geen sprake was van een leugendetector minimaliseerden ze de impact van lichamelijke aantrekkingskracht. Blijkbaar bestaat er een sociale norm die vrouwen tegenhoudt om toe te geven dat ze zich aangetrokken voelen tot mooie mannen.”?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20