Facebook blijft in de aanloop naar verkiezingen een platform waarop desinformatie een groot publiek kan bereiken. Dat zegt een onderzoek van wetenschappers aan het Oxford Internet Institute, die een analyse maakten van de berichtgeving op sociale media in de aanloop naar de Europese verkiezingen. Daarbij bleek dat nepnieuws op Facebook vaak een groter engagement losweekte dan berichten uit betrouwbare bronnen. Op Twitter daarentegen bleek nepnieuws daarentegen veel minder ruimte te krijgen.
De onderzoekers merken op dat de meeste succesvolle nepberichtgeving vooral te maken had met controversiële politieke onderwerpen zoals immigratie en veiligheid. Veel minder vaak was er een rechtstreekse aandacht voor de Europese politiek. Verder bleek dat bijna geen enkele verhaal met een dubieus karakter aan een Russische bron kon worden gelinkt.
Diverse bronnen
Op Twitter bleek minder dan 4 procent van de links naar een verdachte bron te gaan. Daarentegen vormden traditionele media 34 procent van alle links die werden gelegd. Een uitzondering is Polen, waar 21 procent van de trafieken op Twitter een dubieus karakter hadden.
“Men moet wel vaststellen dat 22 procent van de links ging naar politieke campagnes en aanverwante organisaties,” zeggen de onderzoekers. “Daarnaast leidde nog eens 36 procent naar belangengroepen en andere initiatieven. Men moet dan ook vaststellen dat de Twitter-gebruikers in Europa een groot deel van hun verkiezingsinformatie buiten de traditionele media ophalen.”
“Ook Facebook toonde beduidend meer links naar legitieme mediabedrijven dan naar dubieuze bronnen,” erkennen de onderzoekers. “Toch bleek dat nieuws van verdachte bronnen met veel meer enthousiasme werd gedeeld.”
Er zijn echter significante afwijkingen tussen de verschillende talen. Het Duitstalige platform deelde nepnieuws zes keer vaker dan legitieme berichtgeving. Ook in de Engelstalige wereld bleek junknieuws vier keer meer gedistribueerd. Anderzijds kon men vaststellen dat bij Poolse en Italiaanse gebruikers legitieme bronnen meer links kregen dan dubieuze content.
Geïsoleerd
“Facebook lijkt specifiek gebouwd te zijn voor de ondersteuning van verontwaardiging waarop nepnieuws aanstuurt,” benadrukken een aantal commentaren. “Dat is bij Twitter veel minder het geval. Dat heeft wellicht te maken met de karakteristieke manier waarop beide media zijn opgebouwd.”
“Tegelijkertijd kan men vaststellen dat Facebook-gebruikers met een interesse in nepnieuws in Europa een veel kleinere en geïsoleerde groep vormen dan de populatie die een voorkeur toont voor de traditionele nieuwsbronnen.”
In een reactie benadrukten woordvoerders van Facebook dat het bedrijf vele inspanningen doet om de verspreiding van nepnieuws te stoppen. “Partijen die uit misleiding voordeel proberen te halen, zijn echter bijzonder gemotiveerd,” zeggen ze. “Ze zoeken voortdurend naar nieuwe tactieken om clicks te kunnen verzamelen. Op die manier zal kwalijke berichtgeving soms aan de controles kunnen ontsnappen.”
“Het is echter duidelijk dat het volume van desinformatie op Facebook een daling toont. Het onderzoek gaf ook aan dat de verslaggeving van de traditionele media over de Europese verkiezingen beter presteerde dan de publicaties van verdachte bronnen.”