ExxonMobil naar rechter voor vermeende klimaatleugens, “We kijken ernaar uit om voor eens en altijd een einde te maken aan het bedrog”

De Amerikaanse olieproducent ExxonMobil moet voor de rechter verschijnen in een zaak wegens beschuldigingen dat het bedrijf gelogen heeft over de klimaatcrisis. Dat heeft het hooggerechtshof van Massachusetts beslist.

In 2019 spande Maura Healey, de procureur-generaal van de Amerikaanse staat Massachusetts, een rechtszaak aan tegen ExxonMobil voor het misleiden van zowel beleggers als consumenten over de risico’s die klimaatverandering voor het bedrijf met zich meebrengt en de klimaatgevaren van zijn fossiele brandstofproducten.

ExxonMobil zou volgens Healey consumenten onder meer misleid hebben door zijn producten aan te prijzen en te verkopen als schoon, broeikasgasreducerend en goed voor het milieu. Het bedrijf beweerde echter dat de zaak politiek gemotiveerd was en een poging vormde om het bedrijf zijn recht tot vrije meningsuiting te ontzeggen.

De rechtszaak zou in strijd zijn met de wetgeving tegen strategic lawsuits against public participation, of Slapps, volgens Exxon. Maar het hooggerechtshof van Massachusetts verwierp die claim unaniem. De anti-Slapp-wetten zijn niet van toepassing op overheidszaken. De rechtszaak van Healey mag dus doorgaan.

“Healey staat op het punt geschiedenis te schrijven”

“De uitspraak is een klinkende overwinning in ons werk om Exxon te stoppen met liegen tegen investeerders en consumenten in onze staat”, zegt de procureur-generaal Healey, in een verklaring.

“De herhaalde pogingen van Exxon om onze rechtszaak te dwarsbomen waren ongegrond en deze poging was niet anders. We kijken ernaar uit om door te gaan met onze zaak en ons moment in de rechtszaal te hebben om te laten zien hoe Exxon de wet overtreedt en om voor eens en altijd een einde te maken aan het bedrog.”

Ook Richard Wiles, voorzitter van de milieuorganisatie Center for Climate Integrity, juichte de uitspraak toe in een reactie aan de lokale krant Boston Globe. “Healey staat op het punt geschiedenis te schrijven door van Massachusetts de eerste staat te maken die Exxon dwingt het bewijs van zijn klimaatfraude en -bedrog onder ogen te zien in de staatsrechtbank”, zei Wiles.

Winst

In het eerste kwartaal van 2022 presteerde Exxon beneden verwachtingen op de beurs. Door het vertrek uit Rusland werd de winst met 3,4 miljard dollar verminderd. Toch kan het bedrijf, net zoals andere partijen in de sector, profiteren van de wereldwijd hoge energieprijzen. Afgelopen maand boekte het Exxonaandeel een winst van bijna 15 procent. Op jaarbasis steeg het zelfs met 62 procent.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20