Aandeelhouders Exxon en Chevron verwerpen bijkomende klimaatmaatregelen

Aandeelhouders Exxon en Chevron verwerpen bijkomende klimaatmaatregelen
Olieproductie – Billel Bensalem/APP/NurPhoto via Getty Images

Aandeelhouders van de Amerikaanse oliegiganten Exxon Mobil en Chevron hebben woensdag tijdens hun jaarlijkse vergaderingen overduidelijk tegen bijkomende klimaatmaatregelen gestemd.

De essentie: Sommige investeerdersgroepen willen dat de oliereuzen meer doen om net als hun Europese rivalen minder broeikasgassen uit te stoten. Zij stelden tijdens de vergaderingen een tiental klimaatgerelateerde maatregelen voor, maar daar werd overweldigend tegen gestemd.

  • Dat toont aan dat sterke overtuigingen over het klimaat als sneeuw voor de zon verdwijnen tijdens een energiecrisis. Nadat Rusland Oekraïne binnenviel, schoot de prijs van fossiele brandstoffen immers de hoogte in, wat resulteerde in een zeer hoge inflatie en alle daaruit resulterende economische problemen.
  • “Er is geen enkele oliemajor die echt wil omschakelen”, zei Mark van Baal, oprichter van activistengroep Follow This, die klimaatvoorstellen deed tijdens de vergadering van Exxon, aan Reuters. “Ze willen allemaal zo lang mogelijk aan fossiele brandstoffen hangen.” 
  • Van de 12 klimaatgerelateerde voorstellen werd geen enkele aanvaard door aandeelhouders van Exxon. Ook de voorstellen die bij Chevron werden gedaan, werden afgeslagen door investeerders.µ

Ook in Europa

Genoteerd: Ook tijdens vergaderingen van Shell, BP en TotalEnergies in Europa eisten activistische aandeelhouders dat meer moet worden gedaan voor het klimaat. 

  • De Britse oliereus BP kondigde in februari bijvoorbeeld aan zijn oorspronkelijke klimaatdoelstellingen, een verlaging van de uitstoot met 35 tot 40 procent tegen het einde van het decennium, te zullen terugschroeven naar 20 tot 30 procent. Dat zorgde voor ophef bij sommige aandeelhouders.
  • Nadat BP in februari aankondigde de klimaatteugels iets of wat te lossen, schoot de aandelenkoers van het bedrijf met meer dan 10 procent omhoog. Dit toont aan dat de meeste beleggers niet happig zijn op een drastische reductie van de olie- en gasproductie.
  • Darren Woods, CEO van Exxon, verdedigde in maart al de beslissing van zijn bedrijf om te blijven investeren in olie en gas. Sinds de oorlog in Oekraïne begon, is volgens Woods duidelijk geworden dat fossiele brandstoffen nodig zijn om de economie draaiende te houden. Door de olie- en gasindustrie af te straffen, zou de Europese Unie in de problemen kunnen komen, zei Woods toen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.