Terwijl onze lonen worden aangepast aan de stijgende levensduurte, is dat niet het geval voor de maaltijdcheques. “Nochtans is twee op de drie werkgevers daar een voorstander van”, laat de Vouchers Issuers Association (VIA), de koepelvereniging van de uitgevers van maaltijd- en ecocheques, weten.
Experts blijven aandringen op een verhoging van de maaltijdcheques: “Waarde is al sinds 2016 niet meer aangepast”

Waarom is dit belangrijk?
Bijna nergens in de wereld is de belastingdruk zo hoog als in België. Daarom bestaan er allerhande extralegale voordelen om ervoor te zorgen dat de werknemers netto zoveel mogelijk overhouden. De maaltijdcheque is één van de meest bekende voorbeelden.In het nieuws: Volgens experts is het dringend tijd om de waarde van de maaltijdcheque te verhogen. In tegenstelling tot het gewone loon wordt dat extralegaal voordeel niet geïndexeerd.
- Werkgevers kunnen hun medewerkers via die weg een extraatje geven van maximaal 8 euro per dag. “Dat bedrag is al sinds 2016 niet meer aangepast, en dat is een probleem”, zegt Sven Marinus van de Vouchers Issuers Association (VIA) in een gesprek met Dag Allemaal.
- Intussen is de inflatie afgezwakt, maar scheren de voedselprijzen nog altijd hoge toppen. Volgens de jongste vergelijking van Testaankoop zijn de prijzen van de voedselproducten in de supermarkt vorige maand met 8,1 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In vergelijking met twee jaar geleden is er zelfs sprake van een prijstoename met bijna 30 procent.
- “Zolang de waarde van de maaltijdcheques niet wordt opgekrikt verliezen de werknemers aan koopkracht”, waarschuwt Marinus. “Bijna 50 procent van de begunstigden zegt sterk afhankelijk te zijn van hun maaltijdcheques om boodschappen te doen. Voor mensen met een laag loon is dat zelfs 79 procent.”
- Ons land telt maar liefst 2,8 miljoen mensen die maaltijdcheques ontvangen. Ze kunnen die gebruiken bij ruim 30.000 handelaars. “Ieder jaar worden zowat 400 miljoen maaltijdcheques uitgereikt, goed voor meer dan 2,5 miljard euro”, voegt Marinus er nog aan toe.
- “In het begin was de logica achter maaltijdcheques dat je er een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert mee zou kunnen kopen. Probeer dat nu nog maar eens met 8 euro”, klinkt het.
Verhoging tot 12 euro
Potentiële oplossing: Marinus pleit ervoor om de waarde te verhogen tot 12 euro per dag.
- Uit een eerdere rondvraag van VIA bleek al dat twee op de drie werkgevers voorstander is om het bedrag op de maaltijdcheque te verhogen. Een op de drie is zelfs bereid om de werknemers een maaltijdcheque van 12 euro per dag toe te steken.
- Voorts zou een verhoging volgens Marinus de concurrentiepositie van ons land versterken. “De maaltijdcheques kunnen namelijk alleen maar in België gebruikt worden”, verduidelijkt hij.
- Uit een de rondvraag van VIA blijkt dat 53 procent van de handelaars zich zorgen maakt over buitenlandse concurrentie.
- Volgens een recente studie van het adviesbureau Roland Berger hebben maaltijdcheques een reële impact op de Belgische economie, met een multiplicatoreffect van 1,8. Dat betekent dat één euro uitgegeven met maaltijdcheques, gelijk staat aan een injectie van 1,8 euro in de Belgische economie.