Ex-Rode Duivel Jacky Munaron is N-VA-kandidaat in Wallonië

Een opmerkelijke kandidaat voor N-VA in Wallonië dient zich aan: de over de taalgrens bekende ex-Rode Duivel Jacky Munaron.

  • Toch wat consternatie bij de Franstalige pers, over de lijst van ‘verraders’ die in Wallonië opkomen onder de vlag en wimpel van de N-VA. Die slaagden erin om in totaal overal volle lijsten in te dienen en dus met 77 Waalse kandidaten naar de kiezer te trekken over de taalgrens.
  • Daarbij toch deftige namen: in Henegouwen trekt Michel De Wolf, geen ex-voetballer, maar wel een professor Economisch Recht aan de UCL, en een gerenommeerd bedrijfsrevisor. Zijn dada is uiteraard de begroting.
  • Verder ook een economisch profiel bij Laurence Genot, een consultant die de lijst in Namen trekt. In Luxemburg trekt Anne Laure Mouligneax, die de Franstalige partijwoordvoerder van N-VA is. En in Luik is er Eveline Barbieux, die medewerker is op de studiedienst van de N-VA, en op het kabinet van Theo Francken zat destijds.
  • Beiden wonen niet in de provincie waar ze opkomen: dat is wettelijk niet nodig. Meteen het signaal voor de Franstalige krant Le Soir om in een artikel te koppen met “bijna alle N-VA-kandidaten zijn Vlamingen”. Dat is dan beslist op basis van hun woonplaats, dat Vlaming-zijn, zo blijkt.
  • Alleen, tegelijk duikt een bekende Franstalige op, als lijstduwer in Waals-Brabant: Jacky Munaron, die ooit gevierd doelman was bij Anderlecht en de Rode Duivels, en toch wel erg populair was. Zijn vrouw is al jaren een overtuigde N-VA-militante, en dus wilde Munaron zeker op de lijst
Meer