Ex Jeff Bezos op drie na rijkste vrouw ter wereld na scheiding

MacKenzie Tuttle komt na haar scheiding met Jeff Bezos, topman van Amazon, in de ranglijst met rijkste vrouwen van de wereld op de vierde plaats. Dat is een gevolg van de regeling die Bezos en Tuttle rond hun scheiding zijn overeengekomen. In die overeenkomst staat onder meer dat Tuttle een belang van 4 procent krijgt in Amazon. Dat aandelenpakket heeft een waarde van 36 miljard dollar.

Jeff Bezos zou wel de exclusieve stemrechten over het aandelenpakket in handen houden. De scheiding tussen Bezos en Tuttle zou binnen een periode van negentig dagen worden afgerond.

De rijkste vrouw van de wereld is Françoise Bettencourt Meyers, de erfgename van het Franse concern L’Oréal. Zij beschikt over een vermogen van 54 miljard dollar. Zij gaat in de rangschikking Alice Walton, een nakomeling van de oprichtersfamilie van Walmart, vooraf. Walton beschikt over een fortuin van 44 miljard dollar. Op de derde plaats volgt Jacqueline Badger, erfgename van snoepfabrikant Mars, met een bedrag van 37 miljard dollar.

Jeff Bezos (55) zal volgens het persbureau Bloomberg ook na zijn scheiding wellicht de rijkste persoon van de wereld blijven. Hij behoudt een belang van 12 procent in Amazon. Dat pakket heeft momenteel een waarde van ongeveer 107 miljard dollar.

In de scheidingsovereenkomst is verder voorzien dat Bezos ook eigenaar van een aantal andere activa, zoals het ruimtevaartbedrijf Blue Origin en de krantengroep Washington Post, blijft. Die activiteiten zouden nog eens een waarde hebben van ongeveer 4 miljard dollar. Daarmee behoudt Bezos nog altijd een voorsprong op Bill Gates, de tweede rijkste persoon van de wereld. Het vermogen van Gates wordt geraamd op 101,5 miljard dollar.

Vriendschappelijk

“Het akkoord tussen Bezos en Tuttle de duurste scheiding uit de geschiedenis. Het vorige record staat op naam van Sue Ann Arnall,” aldus Bloomberg. “Arnall kreeg vijf jaar geleden bij haar scheiding van oliemagnaat Harold Hamm immers een bedrag van 972 miljoen dollar toegewezen.”

“Het totale vermogen van Hamm zou ongeveer 16,1 miljard dollar waard zijn geweest. Arnall hoopte een jaar later met een beroepsprocedure voor de rechtbank alsnog een betere regeling te krijgen. De rechter besliste echter op die eis niet in te gaan.”

De regeling tussen Bezos en Tuttle toont volgens Bloomberg aan dat de scheiding tussen het koppel op een vriendschappelijke manier is verlopen. “Iedereen haalt dan ook voordelen uit de overeenkomst,” zegt Jennifer Payseno, een partner bij het Amerikaanse advocatenbureau McKinley Irvin. “Een onderling akkoord is altijd beter dan een juridische procedures.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20