Enkele maanden geleden leek het bouwbedrijf Zhenro nog een uitzondering in het Chinese vastgoedlandschap met kolossale schulden. Vrijdag kondigde de onderneming echter aan dat het niet genoeg cash heeft om volgende maand zijn schulden te betalen.
Aandeelhouders van de Chinese vastgoedontwikkelaar Zhenro Properties waren de afgelopen maanden eerder gerust over hun investering. Zhenro kon onlangs een kredietlijn van 1,4 miljard dollar verzekeren van de Bank of China en zijn kortlopende obligaties verhandelden tegen 80 dollarcent per stuk. Daarmee deed de vastgoedspeler het een pak beter dan Evergrande, die de waarde van zijn obligaties tot 17 dollarcent zag zakken en moeite heeft om een schuldenberg van een astronomische 300 miljard dollar af te lossen.
Maar vorige week brak dan toch het angstzweet uit bij Zhenro-beleggers. Het bedrijf kondigde vrijdag plots aan dat het zijn schulden van volgende maand wellicht niet zal kunnen afbetalen. Enkele dagen daarvoor begon de waarde van zijn obligaties namelijk ferm te dalen. Persbureau Bloomberg schrijft bovendien dat de buitenlandse schuldbewijzen van Zhenro volgens experten “niet kloppen” of “fictief” zijn.
Vervolgens stuikte het aandeel van Zhenro op de Hongkongse aandelenmarkt de dieperik in. In de afgelopen 30 dagen noteert het aandeel al meer dan 70 procent lager. Zhenro vraagt zijn obligatiehouders nu om geen wanbetalingsclaim aan te geven, indien het bedrijf er begin maart niet in slaagt om een schuldaflossing van 200 miljoen dollar door te voeren.
Liquiditeitsproblemen van Chinese vastgoedwereld nog lang niet van de baan
Zhenro lijkt de zoveelste Chinese vastgoedontwikkelaar te zijn die een reusachtige schuld heeft opgebouwd door jarenlang een onhoudbare bouwwoede in het land aan te voeren en lokale (vaak niet geboekte) leningen aan te gaan. De onthulling dat Zhenro in slechte papieren zit, is ook een duidelijk signaal dat de liquiditeitsproblemen van de Chinese vastgoedwereld nog lang niet achter de rug zijn.
Zhenro mag dan wel een klein bedrijf zijn in vergelijking met Evergrande (Zhenro zou volgens verkoopcontracten op de 30e plaats komen in het Chinese vastgoedlandschap), het blijft alarmerend dat een bedrijf waarvan men dacht dat het zijn financiën op orde had, nu ook in de penarie zit.
Peking heeft geen medelijden met de vastgoedbedrijven, maar stimuleerde wel de bouwkoorts
Ondertussen jaagt de aanhoudende volatiliteit op China’s vastgoedmarkt steeds meer beleggers weg. Ook het gebrek aan transparantie bij de vastgoedbedrijven, die vaak op het laatst mogelijke moment aankondigen dat ze op de rand van de financiële afgrond staan, is nefast voor vele investeerders.
Op financiële hulp van de Chinese overheid moeten beleggers en vastgoedbedrijven alvast niet hopen. Peking kijkt voorlopig tevreden toe hoe de huizenzeepbel in China leegloopt. De autoriteiten geven aan dat bedrijven zoals Evergrande de ondergang wellicht verdienen door de afgelopen decennia te agressief uit te breiden, hoewel die bouwkoorts wel degelijk deels gestimuleerd werd door Peking en lokale overheden.