EU’s groene doelstellingen botsen met energiebehoeften

EU’s groene doelstellingen botsen met energiebehoeften
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen – Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Key takeaways

  • De groene doelstellingen van de EU botsen met de behoefte aan energiezekerheid vanwege de afhankelijkheid van aardgas.
  • LNG-producenten in de VS zetten zich in om methaanemissies te verminderen, investeren in emissiereductietechnologieën en rapporteren voortdurende inspanningen.
  • De EU verschuift naar langlopende energiecontracten om de prijzen te stabiliseren en energiezekerheid te garanderen.

De ambitie van de Europese Unie voor een groene toekomst botst met haar onmiddellijke behoefte aan energiezekerheid.

Terwijl de EU ernaar streeft om af te stappen van fossiele brandstoffen, is zij momenteel sterk afhankelijk van aardgas, met name vloeibaar aardgas (LNG). De Verenigde Staten kwamen naar voren als een belangrijke leverancier tijdens de regering van president Trump, die “energiedominantie” beloofde. De recente methaanverordening van de EU, bedoeld om de methaanuitstoot van LNG-producenten te verminderen, heeft echter tot bezorgdheid geleid bij de Amerikaanse leveranciers, meldt Oilprice.com.

De uitdaging van de regelgeving

De verordening vereist dat producenten hun methaanuitstoot nauwgezet bijhouden, registreren en verminderen om in aanmerking te komen voor het leveren van LNG aan Europa. Deze extra kosten hebben ertoe geleid dat sommige analisten zich afvragen of producenten in de VS bereid zullen zijn om deze last te dragen, vooral gezien het langetermijndoel van de EU om gas volledig uit te bannen.

Ondanks deze bezorgdheid zijn er aanwijzingen dat LNG-producenten in de VS zich blijven inzetten om de methaanuitstoot te verminderen. Industriegroepen melden voortdurende inspanningen en investeringen in emissiereductietechnologieën. Bovendien wijzen recente ontwikkelingen op een verschuiving in de EU-benadering van langlopende energiecontracten.

Een verschuiving in de energiezekerheidsstrategieën

De EU heeft problemen ondervonden met kortetermijnstrategieën voor de aankoop van gas, waardoor ze gezamenlijke aankoopinitiatieven en investeringen in LNG-infrastructuur in het buitenland zijn gaan onderzoeken. Een ontwerpvoorstel van de Europese Commissie benadrukt het potentieel voor “contractuele verbintenissen op langere termijn” om de prijzen te stabiliseren, wat duidt op een terugkeer naar langetermijnverbintenissen.

De praktische uitvoering van de methaanverordening stuit echter op aanzienlijke hindernissen. Het is vrijwel onmogelijk om individuele gasmoleculen tot aan hun oorsprong te traceren, waardoor het moeilijk is om op het niveau van de producent verantwoording af te dwingen. Deze complexiteit kan producenten enige speelruimte bieden, terwijl zij om economische en milieuredenen blijven investeren in emissiereductiemaatregelen.

Energiezekerheid blijft een prioriteit

Uiteindelijk lijkt de erkenning door de EU van de behoefte aan energiezekerheid op lange termijn zwaarder te wegen dan haar onmiddellijke ambities voor een snelle overgang van fossiele brandstoffen. Dit stelt de LNG-producenten in de VS gerust dat hun rol in de bevoorrading van Europa veilig blijft, ondanks de voortdurende inspanningen om de methaanuitstoot aan te pakken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00