Eurozone: een belasting – gelijk aan 10 procent van het bbp – zal door de jongeren moeten worden betaald

De economie van de eurozone krimpt dit jaar volgens de economen van de Wereldbank met 9,1 procent. Het IMF is iets minder pessimistisch en houdt het bij een verlies van 7,5 procent. Volgens de Franse zakenbank Natixis kan een verlies van bbp van grosso modo 10 procent op conto van het coronavirus worden geschreven.

Zulke verliezen kunnen niet ongedaan worden gemaakt, maar vraag is waar ze meest zichtbaar zullen zijn. Naar alle waarschijnlijkheid zullen vooral de jongeren voor deze crisis opdraaien.

Duurdere aandelen en vastgoed

De landen van de eurozone willen de klap van de coronacrisis verzachten door massale fiscale tekorten te produceren. Die worden tot tenminste midden 2021 volledig door de Europese Centrale Bank gefinancierd.

Als gevolg van deze geldcreatie mag een snelle stijging worden verwacht van de prijs van financiële activa en vastgoed. Iets wat vandaag al zichtbaar wordt, nu steeds meer geld naar aandelenbeurzen en vastgoed vloeit.

Het verlies van het bbp in 2020 zal volgens de Franse zakenbank daarom in een speciale vorm opduiken. Namelijk als een extra belasting op de aankoop van financiële activa of vastgoed, die gelijk is aan 10 procent van het bbp. De prijzen van deze activa zullen met andere woorden met een bedrag stijgen dat het equivalent vormt van 10 procent van het bbp. De stijging vormt dus een extra-belasting op jongeren die vastgoed of financiële activa willen kopen.

Jongeren betalen het gelag

Dat is slecht nieuws voor onze jongeren. Uit een recent rapport van de internationale arbeidsorganisatie ILO over de effecten van de coronapandemie op de wereldwijde arbeidsmarkt blijkt dat Sinds de uitbraak van de coronacrisis hebben wereldwijd 17,1 procent van de werkende jongeren hun baan verloren. Leeftijdsgenoten die hun werk toch konden behouden, moesten bovendien gemiddeld 23 procent arbeidsuren inleveren.

‘Jongeren worden op de arbeidsmarkt door de uitbraak van de coronacrisis drie keer geraakt,’ zegt het rapport. ‘Vele jonge werknemers hebben door de crisis hun baan verloren. Maar ook de mogelijkheden tot opleiding en training worden ondermijnd. Tenslotte is het voor velen ook veel moeilijker geworden om de arbeidsmarkt te betreden of van baan te veranderen.’

Uit een onderzoek van  bankenfederatie Febelfin bleek recent dat zowat 45 procent van de Belgische jongeren financiële problemen ondervindt door de coronacrisis. Bij 13 procent zijn dat zelfs zware financiële problemen. 

Economie werd lamgelegd om vooral ouderen te beschermen

Het overgrote deel van de Covid-19 overlijdens in de eurozone – en dus ook in België – bevindt zich onder 65-plussers en in die leeftijdscategorie onder de 85-plussers. De lockdowns, waarbij de economie zo goed als volledig werd platgelegd, is dus vooral de gepensioneerden ten goede gekomen. (Zelfs als we nooit zullen weten wat er gebeurd zou zijn mocht er geen lockdown zijn afgekondigd).

Het zijn dus vooral de jongeren die de gevolgen zullen ondervinden (inkomstenverlies, jobverlies, faillissementen, stijging vastgoed en financiële activa) van maatregelen die vooral de ouderen hebben bevoordeeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20