Eurostat heeft zojuist de cijfers voor juli en het tweede kwartaal gepubliceerd. De eurozone lijkt op de goede weg te zijn om een recessie te vermijden. Maar er is nog een lange weg te gaan om een inflatie van 2 procent te bereiken.
In het nieuws: de cijfers van de inflatie en de groei in de eurozone.
- De inflatie in de eurozone is gedaald van 5,5 procent in juni naar 5,3 procent in juli op jaarbasis, volgens de eerste schattingen van Eurostat.
- De prijzen worden vooral omhoog gedreven door voeding, alcohol en tabak, evenals door diensten. De energieprijzen blijven echter dalen.
- België heeft de laagste inflatie, namelijk 1,6 procent, en zet daarmee de trend van juni voort. Frankrijk heeft 5 procent inflatie en Duitsland nog steeds 6,5 procent. Alleen Slowakije heeft een inflatie in de dubbele cijfers (10,2 procent).
- Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone groeide met 0,3 procent in het tweede kwartaal. Dit is een lichte stijging ten opzichte van het eerste kwartaal, waarin de groei 0,2 procent bedroeg. Vergeleken met vorig jaar is er een groei van 0,6 procent. Duitsland bevindt zich echter in een recessie, na een daling van respectievelijk -0,3 procent en -0,1 procent in het eerste en tweede kwartaal.
- Belangrijk: de ECB en het IMF hebben een groei van 0,9 procent in de eurozone voorspeld voor 2023, waarmee een recessie in zijn geheel wordt voorkomen.
De essentie: is de eurozone op weg naar een zachte landing?
- De mogelijkheid van een zachte landing – waarbij de inflatie daalt zonder een recessie te veroorzaken – wordt sterker. De ECB zou haar gok kunnen winnen.
- Aan de andere kant daalt de inflatie nog steeds langzaam. De verwachte renteverhoging in september zal in ieder geval geen definitief scenario zijn, zo waarschuwde Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, dit weekend al in een interview met Le Figaro. (as)