Josep Borrell: “Europese wapenreserves beginnen uitgeput te raken”

De wapenvoorraden van de lidstaten van de Europese Unie beginnen uitgeput te raken. Dat is het gevolg van de inspanningen die de landen hebben gedaan om Oekraïne met militaire hulp te ondersteunen. Dat heeft Josep Borrell, de buitenlandchef van de Europese Unie, tijdens een debat in het Europees Parlement gezegd.

Daarbij herhaalde Borrell nog eens zijn oproep om de militaire bevoorrading van Oekraïne door Europa beter te coördineren.

Coördineren

“De militaire voorraden van de meeste lidstaten zijn in grote mate uitgeput”, waarschuwde Borrell. “We hebben aan Oekraïne een grote militaire capaciteit geleverd. De reserves moeten dan ook dringend worden bijgevuld. Dat moet echter liefst op een gecoördineerde manier gebeuren. Dat zal de goedkoopste oplossing zijn.”

Om een ​​snellere levering te garanderen, is een groot deel van de wapens die de lidstaten van de Europese Unie tot nu toe naar Oekraïne hebben gestuurd, afkomstig uit de eigen reserves en specifiek voor de uiteindelijke bestemmeling geproduceerd.

Dit betekent echter dat een aantal lidstaten nu eveneens moeilijkheden ondervinden om hun eigen militaire reserves snel weer aan te vullen. De oproep van Josep Borrell volgt op een recent debat tussen de ministers van Defensie van de Europese Unie over een optimale bundeling van de militaire middelen die voor de oorlogsinspanningen in Oekraïne zijn bedoeld.

Training

Borrell had echter ook kritiek op de problemen die rond de training van de Oekraïense strijdkrachten zijn gerezen. Vorige week kondigden de Europese ministers van Defensie aan dat er werk zou worden gemaakt van een militaire training voor de Oekraïense strijdkrachten.

Met die beslissing is volgens Borrell echter te lang getreuzeld. De Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie hadden tijdens de zomer van vorig jaar immers al in een brief aan Borrell om een trainingsprogramma gevraagd.

“Helaas is op die vraag niet vlug genoeg ingegaan”, opperde Borrell. “Dat kunnen wij vandaag alleen maar betreuren.” In februari, kort voordat Rusland met zijn invasie in Oekraïne begon, bereikten de ministers van de Europese Unie een voorlopige overeenkomst om een ​​dergelijke militaire trainingsmissie op te zetten. De realisatie van die plannen is echter sindsdien door een aantal obstakels belemmerd. 

“Indien de Europese Unie destijds prompt had gereageerd, zouden we nu in een betere situatie verkeren”, beklemtoonde Borrell. “Maar als de lidstaten akkoord gaan, kunnen we deze missie mogelijk alsnog in de loop van de volgende weken lanceren.”

Verschillende lidstaten van de Europese Unie hebben de voorbije periode al wel op individuele basis trainingen voor de Oekraïense strijdkrachten georganiseerd. Dat gebeurde meestal met opleidingen voor de omgang met de type wapens die de betrokken landen aan Oekraïne hadden geleverd.

De Europese Unie heeft tot nu toe al een bedrag van 2,5 miljard euro gemobiliseerd voor de levering van militair materieel aan Oekraïne. Dat gebeurde in het kader van de European Peace Facility.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20