Europese Unie zoekt alternatieven voor Russisch gas

Europese Unie zoekt alternatieven voor Russisch gas
Getty Images

Key takeaways

  • De Europese Unie wil haar afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen verminderen en Russisch gas in 2027 uitfaseren.
  • Alternatieve gasleveranciers, waaronder de VS, zullen worden gezocht om aan de vraag van de industrie en de verwarming te voldoen, met de nadruk op het veiligstellen van leveringen tegen concurrerende prijzen.
  • Strengere controles zullen worden uitgevoerd op de gasmarkt om speculatie aan te pakken die de gasprijzen opdrijft.

De Europese Unie wil minder afhankelijk worden van Russische fossiele brandstoffen door meer gas te betrekken uit landen als de Verenigde Staten en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te versnellen. Deze strategie is een directe reactie op de inval van Rusland in Oekraïne in 2022, die de EU ertoe aanzette zich te verplichten om Russische fossiele brandstoffen in 2027 uit te bannen, meldt Reuters.

Ondanks de verminderde gasleveringen via pijpleidingen vanuit Rusland, heeft de EU vorig jaar haar import van vloeibaar aardgas (LNG) verhoogd. EU-commissaris voor Energie Dan Jorgensen benadrukte de noodzaak om niet meer afhankelijk te zijn van Russische energiebronnen en stelde dat het gebruik van belastinggeld om gas te kopen uiteindelijk de oorlogsinspanningen van Poetin financiert. Hij benadrukte het belang van het geven van prioriteit aan binnenlandse energieproductie en benadrukte plannen om de ontwikkeling van hernieuwbare energie te versnellen door het aanpassen van vergunningsregels.

Alternatieve gasleveranciers

Voor sectoren als industrie en huisverwarming waar een snelle overgang naar elektriciteit niet haalbaar is, zal de EU actief op zoek gaan naar alternatieve gasleveranciers. Jorgensen wil deze leveringen tegen concurrerende prijzen veiligstellen en ervoor zorgen dat ze niet uit Rusland komen. Hij erkende dat gas nodig zal blijven voor bepaalde toepassingen en dat alternatieve bronnen, waaronder meer import uit de Verenigde Staten, essentieel zullen zijn.

De Europese Commissie onderzoekt ook langetermijncontracten met stabiele prijsstructuren door in gesprek te gaan met LNG-leveranciers en investeringen in overzeese LNG-exportinfrastructuur te overwegen. Deze strategie is erop gericht om de prijsvolatiliteit te beperken en een betrouwbare energievoorziening te garanderen.

Strengere marktregulering

Om de speculatie op de markt die de gasprijzen opdrijft aan te pakken, wil de EU de gasmarkt strenger controleren. De Commissie zal “financiële instrumenten” voorstellen om de retailprijzen voor elektriciteit los te koppelen van de hoge gasprijzen, zodat consumenten beter beschermd zijn tegen volatiele energiekosten.

Volgens de huidige EU-wetgeving moeten alle gascontracten in 2049 aflopen om in overeenstemming te zijn met het doel van het blok om in 2050 netto-nul-emissies te bereiken. Er wordt verwacht dat de Commissie volgende week meer details over deze initiatieven bekend zal maken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00