Key takeaways
- De EU overweegt een tijdelijk plafond in te stellen voor de aardgasprijzen.
- Belanghebbenden uit de sector verzetten zich tegen het voorgestelde prijsplafond vanwege zorgen over de stabiliteit en veiligheid van de energiemarkt.
- Een prijsplafond kan de reputatie van Europa als betrouwbare klant op de mondiale gasmarkt schaden.
Ambtenaren van de Europese Unie onderzoeken de mogelijkheid om een tijdelijk plafond in te stellen voor de aardgasprijzen. Dit voorstel wordt overwogen als onderdeel van bredere discussies rond een “Clean Industrial Deal” gericht op het versterken van de industriële sector in Europa.
De huidige energiecrisis in de EU, gekenmerkt door aardgasprijzen die aanzienlijk hoger liggen dan die in andere regio’s zoals de Verenigde Staten, heeft bezorgdheid gewekt over de Europese concurrentiepositie. Binnen de Europese Commissie wordt gedebatteerd over een nieuw prijsplafond in de aanloop naar de publicatie van een plan dat zich richt op betaalbare energieprijzen.
Druk van de industrie
Hoewel de EU in 2022 al een “marktcorrectiemechanisme” heeft geïmplementeerd, is de plafondprijs nog niet geactiveerd omdat de gasprijzen de vastgestelde drempel nog niet hebben bereikt. Er zijn echter gesprekken gaande over een tijdelijk plafond vanwege de huidige marktomstandigheden. Deze voorgestelde maatregel heeft veel ongerustheid gewekt binnen de energie-industrie.
Belanghebbenden uit de sector, waaronder energiebedrijven, banken en beurzen, hebben hun zorgen geuit in een gezamenlijke brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Ze stellen dat een prijsplafond de stabiliteit van de Europese energiemarkten negatief zou kunnen beïnvloeden en mogelijk de energiezekerheid van het continent in gevaar zou kunnen brengen.
Impact op de energiezekerheid
Bovendien waarschuwen ze dat de invoering van een gasprijsplafond de reputatie van Europa als betrouwbare klant op de mondiale gasmarkt kan schaden, waardoor uiteindelijk de energievoorziening van de regio op de lange termijn in gevaar komt. Deze bezorgdheid komt voort uit de voortdurende uitdagingen voor Europese industrieën die worstelen met hogere energieprijzen in vergelijking met hun internationale concurrenten.
Bovendien hebben recente gebeurtenissen, waaronder kouder weer en slinkende gasvoorraden, de benchmark gasprijzen in Europa deze week naar het hoogste punt in twee jaar geduwd.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!