Europese ruimtevaartindustrie onder druk: Wereldwijde concurrentie neemt toe


Key takeaways

  • Het Europees Ruimteagentschap (ESA) vreest dat Europa achterloopt in de nieuwe ruimtewedloop.
  • Grote Europese satellietfabrikanten, zoals Airbus en Thales, onderzoeken mogelijke fusies om de ambitie binnen de sector te consolideren en te vergroten.
  • De ESA benadrukt de noodzaak van zelforganisatie van de industrie en zegt haar steun toe bij het behalen van succes.

De Europese ruimtevaartindustrie heeft te maken met hevige wereldwijde concurrentie, waardoor er stemmen opgaan om de sector te consolideren en ambitieuzer te maken.

Het hoofd van het Europees Ruimteagentschap (ESA) heeft zijn bezorgdheid geuit dat Europa achterop dreigt te raken in de ontluikende nieuwe ruimtewedloop. Om deze uitdaging aan te gaan, onderzoeken grote Europese satellietfabrikanten mogelijke fusies. Deze week kondigde Airbus plannen aan om 2.500 banen te schrappen in zijn defensie- en ruimtevaartdivisies, wat de druk binnen de industrie benadrukt.

Fusiebesprekingen en concurrentie

Hoewel ESA Directeur Generaal Josef Aschbacher weigerde direct commentaar te geven op de lopende fusiebesprekingen tussen Airbus en Thales, benadrukte hij de wens van het agentschap voor een concurrerende Europese ruimtevaartindustrie die waarde oplevert voor de belastingbetaler. Aschbacher benadrukte het belang om ervoor te zorgen dat Europa niet alleen kan voldoen aan de behoeften van haar eigen burgers, maar ook succesvol kan zijn op de wereldmarkt.

Traditionele satellietfabrikanten zoals Airbus en Thales Alenia Space staan onder toenemende druk van kleinere, wendbare concurrenten die in een lage baan om de aarde opereren. Deze nieuwkomers bieden goedkopere oplossingen en vormen een uitdaging voor het gevestigde model van grote, dure geostationaire satellieten. Eerdere pogingen om deze belangrijke spelers te fuseren stuitten op verzet van de Europese Commissie, vanwege zorgen over marktdominantie en mogelijke gevolgen voor de concurrentie.

Zelforganisatie

De ESA, de grootste ruimtevaartklant van Airbus, houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Het agentschap benadrukt de noodzaak van zelforganisatie door de industrie en zegt zijn steun toe bij het bereiken van succes. Aschbacher is van mening dat het effectief gebruiken van belastinggeld om de impact voor zowel de Europese behoeften als de wereldwijde concurrentiepositie in de ruimtevaartindustrie te maximaliseren cruciaal is. Hij benadrukte deze boodschap op het International Astronautical Congress, waar Europa’s ruimtevaartambities werden onderstreept door de lancering van ESA’s ‘Moonlight’ Project, ontworpen om communicatie- en navigatiediensten te leveren voor honderden toekomstige missies.

Versnellen van ruimtevaartactiviteiten

Aschbacher stelde met klem dat Europa zijn ruimtevaartactiviteiten moet versnellen, zich beter moet profileren en zijn ambitie moet vergroten om niet achterop te raken in dit snel veranderende landschap. Evenementen tijdens het congres, zoals China’s vertoning van een monster van een maansteen en SpaceX’s succesvolle demonstratie van het vangen van een raketbooster, onderstreepten de wereldwijde concurrentie binnen de ruimtevaartsector.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.