De Europese industriële activiteit zit in het slop, maar de situatie is het meest zorgwekkend in België

De Europese industriële activiteit zit in het slop, maar de situatie is het meest zorgwekkend in België
AXEL HEIMKEN/AFP via Getty Images

Ondanks de dalende energieprijzen krimpt de industriële activiteit in Europa. En de vooruitzichten zijn niet goed. Als we de industriële activiteit van dit jaar vergelijken met die van voor de coronacrisis, is de situatie nergens in de eurozone zo verslechterd als in België.

In het nieuws: De inkoopmanagersindex voor de verwerkende industrie (PMI) blijft krimpen in de eurozone.

  • De index, samengesteld door S&P Global, daalde voor de zesde maand op rij, van 43,4 punten in juni naar 42,7 punten in juli.
    • Ter herinnering: een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 een krimp betekent.
  • Dat is het laagste niveau sinds de financiële crisis van 2008 – 2009 en de scherpste daling van de industriële activiteit in de eurozone sinds mei 2020.
  • De verklaring is cyclisch: de totale vraag blijft zwak en het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zet de maakindustrie onder druk.

Zoom in: De situatie in België is nog zorgwekkender.

  • Als we de cijfers voor het laatste kwartaal van 2019 vergelijken met die voor het eerste kwartaal van 2023, is de situatie in de verwerkende industrie nergens in de eurozone zo verslechterd als in ons land.
  • De Belgische industriële activiteit daalde met 6 procent, vergeleken met een stijging van gemiddeld 4,6 procent voor de Europese Unie. In Frankrijk werd er tijdens die tijdspanne een daling met 5,2 procent opgetekend, terwijl er in Nederland sprake was van een stijging met 11 procent.
  • De cijfers voor het tweede kwartaal van 2023 zijn nog niet beschikbaar. Maar een eerste schatting van de Nationale Bank wijst op een verdere krimp met 1 procent voor België.
  • Op Europees niveau dateert het jongste verslag van juli 2023. Dat rapport heeft betrekking op de maand mei. De industriële productie daalde toen op jaarbasis met 2,2 procent in de eurozone en met 1,8 procent in de EU. In België schommelt dat cijfer nog steeds rond de -6 procent.
  • De redenen? Bart Van Craeynest, econoom bij Voka, verwijst in een gesprek met De Tijd naar de Belgische loonhandicap die het gevolg is van de automatische loonindexering.
  • De (verwerkende) industrie vertegenwoordigt 14 procent van de economische activiteit in ons land, maar is goed voor meer dan de helft van onze export. (ns)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.