Europese economie op weg naar een ‘gouden’ periode

De eurozone verkeert in goede gezondheid. Dat is ook de boodschap van rapporten van Crédit Suisse en Oxford Economics, die gewag maken van een gouden periode.

Deze ommekeer is opmerkelijk voor een regio die na de wereldwijde financiële crisis terecht kwam in een periode met problematische overheidsschulden, een gigantische werkloosheid en een financiële markt die heel dicht bij een deflatie zat en zelfs de overleving van de eurozone in het gedrang bracht. “Weliswaar moet nog een groot deel van het verloren terrein worden goedgemaakt en de beperkte productiviteit blijft een probleem,” waarschuwt Jana Randow, analist bij het persbureau Bloomberg. “Er blijkt echter sterke hoop dat een aantal littekens kunnen beginnen te helen.” De Europese Commissie kondigde recent aan dat de economie van de regio dit jaar een groei van ongeveer 2,2 procent zal kennen. Dat is een sterke verbetering tegen eerdere ramingen in mei, toen gewag werd gemaakt van een groei met 1,7 procent. “Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) betoogt dat de hele Europese regio door zijn economische bloeiperiode een positieve impact heeft op de rest van de wereld,” aldus Randow. “Die groei vormde ook de basis voor de betere vooruitzichten die in oktober voor de hele wereldeconomie werden voorgesteld.” Bij Bloomberg hebben economen dit jaar hun groeivooruitzichten al acht keer naar boven bijgesteld.

Positieve cyclus

Angel Talavera, econoom bij Oxford Economics in London, argumenteert dat de economie van de eurozone zich ongeveer in het midden van zijn positieve cyclus bevindt. “Er liggen dan ook nog verscheidene jaren van verdere groei in het verschiet,” meent Talavera. Volgens Benoit Coeure, analist van de Europese Centrale Bank, geeft zelfs aan dat de economie van de regio in de beste conditie verkeert sinds de geboorte van de euro op het einde van de voorbije eeuw. Hij riep de overheden wel op meer hervormingen door te voeren om die verdere groei te ondersteunen. Ook de inspanningen van de Europese Centrale Bank, die onder meer de schuldencrisis kon afwenden, hebben aan de heropleving bijgedragen. Opgemerkt wordt dat die positieve vooruitzichten voor de eurozone een schril contrast tonen met de verwachtingen voor Groot-Brittannië. Daar heeft de nakende scheiding met de Europese Unie een negatieve impact op de investeringen en de positie van het pond.

Geopolitieke schokken

Wel wordt aangevoerd dat de eurozone ondanks de positieve berichten nog altijd met diepe wonden wordt geconfronteerd. De productiviteitsgroei blijft op een bijzonder laag niveau, terwijl tevens op een problematische werkloosheid moet worden gewezen. Ook de steun voor de euro blijft nog ver van zijn hoogtepunt tien jaar geleden. Bovendien tonen eurosceptische politieke partijen verdere terreinwinst. Dat blijkt onder meer in Duitsland en Italië. Politieke crisissen, zoals de Catalaanse kwestie in Spanje, dreigen volgens de economen voor bijkomende problemen te zorgen. Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, noemde internationale geopolitieke schokken eerder al een grote bron van risico’s. Economen maken anderzijds gewag van een sterke basis voor bijkomende investeringen en tewerkstelling. “Dat zou ook de consumptie van de bevolking moeten stimuleren,” zegt Jana Randow. “De export zou bovendien kunnen profiteren van een sterke wereldhandel.” Vitor Constancio, vicepresident van de Europese Centrale Bank, sprak eerder al over een verdere versnelling van de economische groei. Ook Crédit Suisse betoogt dat alle signalen wijzen op een verdere versterking van de economische heropleving volgend jaar. Er wordt daarbij een economische groei met 2,5 procent in het vooruitzicht gesteld. (mah)

Meer