Ondanks de steun van verschillende lidstaten, is de kans klein dat als ‘corona-obligatie’ verpakt schuldpapier op Europese schaal er zal komen. Maar in België ligt de piste van een dergelijke obligatie wel op tafel, om een steunpakket voor bedrijven gefinancierd te krijgen.
Dat moet althans blijken uit informatie die De Tijd te pakken kreeg. Naar analogie met de Letermebons die werden uitgegeven in de nasleep van de financiële crisis in 2008, zou een ‘coronabon’ nu kunnen gebruikt worden om noodlijdende bedrijven te hulp te schieten.
Een dergelijk financieringsmechanisme kan er evenwel pas komen nadat de federale regering het eens geraakt over een tweede ‘bazooka’ om de impact van het coronavirus op de economie op te vangen. Het lijkt er vooralsnog niet op dat die bazooka al geladen is, al is vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) wel vragende partij. De druk neemt bovendien toe, nadat onder meer Brussels Airlines en reisorganisatie Tui aanklopten bij de overheid.
Grote vraag is of zo’n coronabon voldoende interessant kan gemaakt worden opdat Belgen bereid zijn om er hun geld in te steken. In de huidige tijden van nulrente (of nog minder) en dus niet-renderende spaarboekjes zou dat evenwel haalbaar kunnen zijn.
Het zou neerkomen op ’the next best thing’ voor premier Sophie Wilmès (MR). Zij pleitte eerder deze week nog voor een dergelijke obligatie op niveau van de eurozone. Zo’n als ‘coronabon’ verpakte euro-obligatie botste echter op een njet van notoire tegenstanders als Duitsland en Nederland. Die willen niet horen van een dergelijke obligatie, die Zuid-Europese landen als Italië en Griekenland zou toelaten om aan interessantere voorwaarden geld op te halen dan wanneer ze dat op eigen houtje zouden doen. Een obligatie op het niveau van de eurozone zou dan immers ook betekenen dat de ‘sterkere’ eurolanden mee opdraaien voor landen die er budgettair beduidend minder sterk voor staan.