Europese beurzen winnen opnieuw na dipje van donderdag

Na de ‘offday’ van donderdag gaan de Europese beurzen er weer op vooruit. De Brusselse sterindex Bel20 won bij opening 1 procent.

Vooral de financiële aandelen deden het vrijdagmorgen goed. ING won 4,6 procent, Ageas deed er 2 procent bij en KBC noteerde eveneens 2 procent hoger. Ook Mithra koerste rond 10 uur 1,3 procent hoger. Het farmaciebedrijf voert een kapitaalverhoging door, als onderdeel van een financieringsdeal met de Amerikaanse groep LDA Capitaal. Die werd eind april afgesloten.

Het aandeel van biofarmagroep UCB verliest 1 procent. Het bedrijf maakte vrijdagochtend bekend dat ze het Amerikaanse Engage Therapeutics overneemt. Dat bedrijf produceert een kandidaat-epilepsiemiddel dat in de voorlaatste fase van klinisch onderzoek zit. UCB telt nu al zeker 125 miljoen dollar neer voor het bedrijf.

Luchtvaart

Vanuit Duitsland kwam het opmerkelijke nieuws dat luchtvaartmaatschappij Lufthansa na 32 jaar uit de sterindex Dax verdwijnt en verhuist naar de index voor middelgrote bedrijven. Aanleiding is de slechte beursgang van het bedrijf, dat op een jaar tijd 38 procent aan waarde verloor. Ondanks die mededeling koerst Lufthansa bijna 2,5 procent hoger.

En in Londen staat de beurs vrijdag ook in het teken van luchtvaart. IAG, het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappijen British Airways en Iberia, klom 9 procent. Lowbudgetmaatschappijen EasyJet en Ryanair doen er respectievelijk 8 en 2,8 procent bij. Meer en meer landen heropenen de grenzen en het luchtverkeer komt weer op gang.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20