Europese beurzen kunnen voor het eerst cannabis proberen

Het eerste Europese beursgenoteerde beleggingsfonds dat zich op de snelgroeiende legale marihuana-industrie toelegt komt eraan.

De Canadese fondsengroep Purpose Investments gaat het ‘Medical Cannabis and Wellness ETF’ lanceren op 13 januari. Dat wordt het eerste van zijn soort in Europa. Een zogenaamd Exchange-Traded Fund (ETF), ook wel een indextracker genoemd, is een beleggingsfonds dat continu op de beurs wordt verhandeld. Het doel van een ETF is om een onderliggende beursindex zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Met een ETF kun je beleggen in een specifieke sector, in dit geval dus legale cannabis.

Populaire ‘pot stock’

Purpose Investments zal het eerste verhandelbare cannabisfonds aanbieden op de beurzen in Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Ierland. Het fonds gaat vooral investeren in beursgenoteerde bedrijven die medicinale cannabis, hennep (dat is een cannabisproduct dat gebruikt wordt als grondstof voor onder meer kleren) of CBD verhandelen. Dat laatste is wiet zonder de psychoactieve stof THC. Dat is tegenwoordig legaal in veel Europese landen, waaronder België.

Cannabisfondsen, of ‘pot stock’ zoals die genoemd worden, zijn zeer populair in Noord-Amerika. Nochtans hebben de aandelen een horrorjaar achter de rug. ’s Werelds grootste cannabis-ETF, de in de VS genoteerde Alternative Harvest, dat 673 miljoen dollar waard is, verloor vorig jaar 28,5 procent. Het op een na grootste fonds, Het Canadese Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF, heeft 327 miljoen aan activa, maar verloor 33,8 procent van zijn waarde vorig jaar.

Veel groeipotentieel

Loont het dan nog om in de sector te investeren? Volgens veel waarnemers is de hype rond cannabis nog steeds in de beginfase. Afgeleide producten, zoals CBD, maken hun opmars in Europa. Als veel landen het voorbeeld van Noord-Amerikaanse landen volgen op vlak van legalisering kan er een wereldwijde markt opengaan voor marihuanaproducten.

En in veel Europese landen is de wetgeving de afgelopen jaren sterk versoepeld. Luxemburg bijvoorbeeld gaat cannabis voor recreatief gebruik volledig legaliseren. Onder impuls van die grotere maatschappelijke acceptatie wijzen de meest optimistische marktpeilingen op een groei voor de sector tot 180 miljard euro tegen 2030. Dat is groter dan pakweg de Europese staalindustrie.

‘Medicinale cannabis is een opkomende industrie met een enorm groeipotentieel en een grote interesse van beleggers’, zegt Hector McNeil aan de Britse zakenkrant The Financial Times.  Hij is CEO bij HANetf, het ETF-platform dat het fonds voor Purpose zal uitgeven. ‘Tot nu toe hebben Europese investeerders beperkte toegang tot de cannabismarkt gehad, daar komt nu dus verandering in.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20