De Poolse regering is niet te spreken over de rol die buurland Duitsland speelt in het Oekraïneconflict. Op het vlak van wapenleveringen houdt Berlijn een conservatievere, afhoudende houding aan en Polen is daar nu de dupe van. Duitsland lag eerder al lang dwars om Rusland te scherp te veroordelen, uit schrik dat Rusland de gas- en oliekraan zou dichtdraaien.
Polen, een buurland en nauw verwant met Oekraïne, was een van de eerste landen die zware wapens zoals tanks durfde sturen. In totaal kreeg Oekraïne zo al meer dan 240 Poolse T-72 tanks. Die levering was zelfs mee uitgewerkt met Duitsland: bondskanselier Olaf Scholz deelde mee dat Europese landen werkten aan een systeem dat Ringtausch werd genoemd: lidstaten gaven Sovjettanks aan Oekraïne (aangezien ze hiermee al kunnen werken), en in ruil kregen ze zelf modernere tanks van Duitse makelij.
Op een helling
Op het World Economic Forum gaf de Poolse president Andzrej Duda aan dat dat systeem nu op een helling staat. “We hebben Oekraïne al voorzien van een groot aantal tanks, omdat we geloven dat dat onze verantwoordelijkheid is als buurland. Maar zij (Duitsland, red.) komen hun beloftes niet na. En uiteraard zijn we zeer teleurgesteld”, klonk Duda in het Zwitserse Davos.
Duitsland spreekt ook niet tegen dat er storing op de lijn zit. “Berlijn werkt aan een constructieve uitwisseling met Polen en we bekijken hoe we hun wensen en onze mogelijkheden kunnen rijmen. Maar er is nog werk aan de winkel”, klonk een woordvoerder van het Duitse ministerie van Defensie.
Toch is het niet zo dat Duitsland altijd problemen heeft om Leopard-tanks vrij te maken en te verschepen naar een buurland. Met Tsjechië werkt de Ringtausch namelijk wel: Tsjechië stuurde een dozijn T-72’s en een vijftigtal infanteriegevechtsvoertuigen naar Oekraïne, en mag nu 14 Duitse Leopard 2A4-tanks en een sleepvoertuig voor de tanks in ontvangst nemen van de Duitse buren.
Al geweest
Ook de Poolse premier, Mateusz Morawiecki, uitte kritiek op de Duitse overheid. Olaf Scholz weigert namelijk om de Oekraïense hoofdstad Kiev te bezoeken, iets wat hij volgens Morawiecki wel moet doen, al was het maar om solidariteit te tonen met het volk in oorlog. “Er is niets beter dan de hoofdstad van een land in oorlog te bezoeken, om de ernst van de situatie te begrijpen.”
Scholz geeft echter geen duimbreed toe. Hij weigert naar Kiev te trekken, en voert aan dat hij “er tien dagen voor de Russische invasie al is geweest”, en wil niet teruggaan “voor een snelle fotoshoot”. “Als ik naar Kiev ga, zal het zijn in het kader van enkele specifieke zaken. En die moeten worden voorbereid”, gaf de bondskanselier mee aan RTL.
(evb)