Europees olie-embargo tegen Rusland? JP Morgan ziet olieprijs opnieuw stijgen naar recordhoogte

De olieprijs zou naar een recordhoogte van 185 dollar per vat kunnen stijgen als de Europese Unie met onmiddellijke ingang alle import van Russische olie verbiedt. Dat stelt de zakenbank JP Morgan.

Waarom is dit belangrijk?

In de Europese wandelgangen is te horen dat er volop aan teksten gewerkt wordt om een embargo op Russische olie in te voeren. Het statenverband blijft echter verdeeld over de kwestie. Zo is vooral Duitsland - de erg van Russische energie afhankelijke grootste economie van de eurozone - op z'n hoede voor overhaaste beslissingen.

Als de EU besluit een volledig en onmiddellijk embargo op Russische olie in te stellen, dan zou de prijs van ruwe Brent-olie met 65 procent kunnen stijgen tot maar liefst 185 dollar per vat. Dat liet althans Natasha Kaneva, hoofd Global Commodities Strategy bij JP Morgan, optekenen door het financiële persagentschap Bloomberg.

Een volledig en onmiddellijk verbod zou het Russische aanbod met meer dan 4 miljoen vaten per dag (barrels per day, of: bpd) verminderen. China noch India, dat zijn invoer van Russische olie heeft opgevoerd tot driemaal het in 2021 geregistreerde niveau, zouden in staat zijn om al die volumes snel te absorberen, voerde Kaneva aan.

Toch is een onmiddellijke en volledige EU-ban niet het basisscenario van JP Morgan: de investeringsbank gaat namelijk uit van een vermindering van de Russische leveringen aan Europa met 2,1 miljoen bpd.

Gefaseerde stop

De economische motor van de EU – Duitsland – blijft zich verzetten tegen een onmiddellijk olie-embargo. Deze strafmaatregel zou namelijk Duitsland, en daarmee de eurozone, in een diepe recessie storten, klinkt het. Onder meer Hongarije, Oostenrijk en ons land steunen het land in het verzet tegen een directe en onmiddellijke ban. Niettemin gaven de Duitsers eerder deze maand aan dat ze hun afhankelijkheid van Russische olie dit jaar wel zouden kunnen beëindigen.

Als het statenverband een gefaseerde stop zou instellen (met een uitdoofperiode van vier maanden, waarin met name Duitsland naar nieuwe olieleveranciers kan zoeken), zullen de prijzen waarschijnlijk niet veel hoger stijgen dan de huidige niveaus, meent nog JP Morgan. Een dergelijke periode zou vergelijkbaar zijn met het Europese verbod op de invoer van steenkool, schrijft Business Insider.

Het nieuws dat er sowieso een olie-verbod op Europees niveau in de pijplijn zit, haalt de website Oilprice.com bij de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire. “Ik hoop dat we onze Europese partners er in de komende weken van kunnen overtuigen geen Russische olie meer te importeren”, zei deze gisteren op de radiozender Europe 1.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.